50 років після польоту Гагарін продовжує вражати

Юрій Гагарін і Джина Лоллобріджида

Прага – Півстоліття тому Юрій Гагарін став першою людиною, яка полетіла в космос. Це був тріумф Радянського Союзу у космічному змаганні зі Сполученими Штатами. Урочисті відзначення цієї події у різних куточках світу доводять, що людство і далі захоплене цією подією.
Якщо Юрій Гагарін і нервувався, то добре це приховував. Одягнутий у помаранчевий скафандр, він обережно піднявся на космічний корабель «Восток-1», з якого і промовив своє легендарне: «Поїхали!».

Після 108 хвилин у космосі Гагарін успішно приземлився на території колгоспу за 800 кілометрів від Москви.

Олена Гагаріна, донька першого космонавта, дуже схожа на свого батька
«Старенька картоплю садила з онукою Ритою. Він до себе її покликав. Вона спершу злякалася. А він каже: допоможи мені зняти скафандр, такий важкий. Бабуся спершу запитала, чи він на коні приїхав, а він каже – ні, швидкість не та», – розповідає колишня вчителька Наталя Свіріденко про те, як Гагарін здивував її односельчан.

Для 27-літнього льотчика політ у космос став кульмінацією після двох років важких тренувань. Але ніякі тренування не гарантували, що все пройде успішно. Тоді приготували кілька варіантів офіційного оголошення, але зрештою агенція ТАРС повідомила, що все пройшло успішно.

Інженер: Корольова полонила посмішка Гагаріна


Під час підготовки до польоту Юрій Гагарін виділявся розумом і тим, що подобався і начальству, і колегам. Про це каже космонавт Віктор Горбатько, який тренувався поруч із Юрієм Гагаріним.

Після польоту в квітні 1961
«Він із тих, хто може знайти спільну мову з усіма. Він вирізнявся кмітливістю. Був попереду», – каже Горбатько.

Не лише працездатність Гагаріна подобалася радянському керівництву, але і його скромне коріння. Першого космонавта заохочували розповідати про дитинство в селі на Смоленщині. Інший льотчик, кандидатуру якого розглядали, був сином учителя і мав ім’я на німецький кшталт – Герман Тітов. Можливо, ще й тому він потрапив на лаву запасних.

Один із інженерів космічного корабля «Восток-1» Георгій Гречко вважає, що керівника радянської космічної програми Сергія Корольова, зрештою, полонила ще й посмішка Гагаріна.

«Корольов був мудрим і передбачив, що ця людина стане обличчям нашої країни, нашого народу. Тому я думаю, що він його вибрав ще й за посмішку. Це не просто вираз обличчя, вона йшла від душі», – вважає інженер корабля «Всоток-1».

Гречко каже, що Корольову подобалося і те, що Гагарін роззувався перед тим, як входити до модулю космічних тренувань.

Причини смерті Гагаріна досі викликають суперечки

Незважаючи на напружений графік зустрічей у різних країнах світу, перший космонавт наполягав на тренуваннях і після легендарного польоту. Саме під час одного з таких занять у 1968 році він загинув.

Відтоді кружляють різноманітні чутки, чому це сталося. За даними розслідування, Гагарін, імовірно, надто різко зманеврував від кулі повітряного зонду. Але дехто досі вірить, що перший космонавт загинув від рук КДБ, що він був п’яним або що навмисне наклав на себе руки, бо не міг більше переносити зіркового життя.

Тамара Філатова, племінниця Гагаріна
Для близьких і рідних Юрія Гагаріна його смерть – це передовсім болючий спогад і нагадування, що багато його мрій не здійснилися.

«Те, що його немає, для мене рана, яка не зажила. Нічого не передрікало біди. Цілком здорова молода людина, повна сподівань працювати, літати в космос, – згадує Тамара Філатова, племінниця першого космонавта. – Так, він міряв, що космонавтика дійде до того, що ми полетимо на Місяць, на Марс. Він дуже хотів туди полетіти».