Мовне протистояння у Херсоні.

Петро Каландирець Херсон, 31 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Херсоні 31 травня патріотичні демократичні сили зірвали спробу обласної ради винести на порядок денний сесії проект рішення щодо статусу російської мови як т.зв. „регіональної”. Найактивнішу участь у масовій акції пікетування сесії облради взяли активісти крайової організації Народного руху України на чолі з головою обласної організації Олександром Ткаленком, Конгресу українських націоналістів, Спілки української молоді.
Як стало відомо, депутати Херсонської облради від фракцій Партії регіонів, КПУ, „Народної опозиції Вітренко” мали намір сьогодні внести до порядку денного питання про статус російської мови в регіоні, копіюючи аналогічні рішення деяких місцевих рад сходу та півдня України. Проте рішучі тверді дії патріотичної громадськості стали на заваді крокам частини депутатського корпусу.

31 травня біля приміщення обласної Ради на пікет зібралися представники протилежних політичних таборів. Зокрема і представники Блоку Наталки Вітренко розмістили на центральному майдані Свободи кілька власних наметів, у яких збирали підписи на підтримку зміни статусу російської мови.

Захисники державного статусу української мови так само організували пікет. Вони закликали депутатів не порушувати чинне українське законодавство.

Виконувач обов’язків голови Херсонської обласної організації Конґресу українських націоналістів Іван Реуцький наголосив, що центральна влада має діяти більш рішуче. Нині ж, на думку активіста КУНу, державна влада не робить кроків на захист державної мови.

Іван Реуцький: „Я бачу, що центральні державні владні чиновники взагалі не реагують на останні події в регіонах. Воно вже пішло так, наче як все валиться. Харків. Луганськ. Дніпропетровськ. Севастополь. Миколаївщина. І жодної реакції...”

Активісти обласної організації Спілки української молоді вважають, що зрив намірів прихильників зміни статусу російської мови у Херсонській облраді ще не є свідченням їхньої остаточної поразки. Вже нині лунають голоси знову порушити це питання на засіданні третьої сесії облради. Ця інформація нині перевіряється і представники проукраїнських політичних сил мають у разі потреби продовжити акції протесту.

Представник Спілки української молоді на Херсонщині Єгор Туренко вважає, що жодних причин для захисту російської мови в регіоні не існує.

„Я вважаю, що в Україні не потрібно вдаватись до таких рішень. Це антиконституційно і про це Президент говорить не один день. Я вважаю, що подібні кроки є спровокованими політикою сусідньої нам держави. Поширення російської мови тут максимально вільне. Якщо ви вийдете на вулиці Херсона і пройдетесь по кіосках з пресою, то ви не знайдете жодної газети, яка була б україномовною. Всі газети або мають певний відсоток україномовних публікацій, або повністю російськомовні. Так само у нас з літературою. У Херсоні українська книжка коштує дорожче, ніж російська. Який їй захист потрібен?Вони сьогодні кричали, що їм нібито забороняють спілкуватись російською. Але на запитання „Де саме забороняють?” відповіді ми так і не почули. Це кричала не одна людина. Ми до всіх підходили і жодної конкретної відповіді не було”.

Мовні дебати тривають і у сусідній Миколаївській області. Крайова організація Народного руху України оприлюднила сьогодні у ЗМІ заяву, в якій засудила рішення обласної Ради про надання російській мові статусу регіональної. На думку авторів заяви, згадане рішення є „провокаційним і не відповідає настроям мешканців області”.

Учасники пікету
Активісти Народного руху України нагадали депутатам офіційні дані за результатами перепису населення 5 грудня 2001 року про етнічний склад області та ставлення до рідної мови Отож, у Миколаєві українську мову, на момент перепису, рідною визнали 42% мешканців міста. Зовсім інша ситуація у районах області. Загалом у сільській місцевості області рідною мовою українську назвали 89% мешканців.

Миколаївський РУХ вимагає негайно скасувати рішення обласної Ради щодо статусу російської мови та „зробити все необхідне для захисту і підтримки саме української мови в регіоні”.

„Володіння державною мовою вважати обов''язковою ознакою професійності державних службовців усіх рівнів. Невживання ними державної мови у професійній діяльності вважати саботажем. Таких людей звільняти з посад, для чого привести у відповідність чинне законодавство. Для всіх без винятку держслужбовців запровадити щорічне державне тестування. Законодавці та органи місцевого самоврядування мають створити механізми впливу на керівників державних, акціонерних та приватних підприємств для забезпеченню ведення внутрішнього діловодства державною українською мовою”, - йдеться у поширеній сьогодні заяві.

Народний Рух України планує 1 червня провести у Миколаєві пікет біля будинку міської Ради. Учасники акції будуть вимагати не виносити питання щодо статусу російської мови на розгляд сесії Миколаївської міськради.

Матеріали по темі:
У Криму проросійські радикали вимагають заборонити українську мову. (24.05.2005).
Українська книжка на Одещині на межі вимирання... (18.05.2006)
Спекуляції та зловживання довкола мовної політики України. Політичний та правовий вимір цієї проблеми.(17.05.2006)