Доступність посилання

ТОП новини

У Криму проросійські радикали вимагають заборонити українську мову.


Володимир Притула Сімферополь, 24 травня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму проросійські радикали вимагають заборонити українську мову. У середу активісти низки проросійських організацій провели мітинг, на якому вимагали скасування державного статусу української мови та її заборони на території автономії.

Близько пів сотні представників радикальних організацій півострова скандують “Окупанти, геть із Криму!”. Мітинг на центральному майдані Сімферополя організував “Народний фронт “Севастополь-Крим-Росія”. Один з його лідерів Святослав Компанієць заявив, що українську мову треба “скасувати за непотрібністю”, і ця вимога – реакція частини кримчан на “примусову українізацію Криму”.

Святослав Компанієць: “Мета акції – це захист російської мови. Але не біло-блакитними методами, коли вимолюють принизливий статус регіональної мови на російській землі. А рішуче вимагати скасування української мови. Ми звертаємося до всіх кримчан, адже за Перекопом у нас землі немає: не треба користуватися в Криму українською мовою. Ні в операційній системі “Віндовс”, ні в рекламі. Рекламодавці, збережіть свою копійку, українською мовою реклама не працює!”, - заявив один з лідерів “Народного фронту “Севастополь-Крим-Росія”.

У мітингу взяли участь також представники севастопольської молодіжної організації “Прорив”, які не тільки вимагали заборони української мови, але й виходу Криму зі складу України, скандуючи: “Україна без
Представник севастопольської молодіжної організації “Прорив”. Севастополь, 24 травня 2006 р.
Криму!”.


Тим часом мешканці Сімферополя, які прийшли на виставку книг, що проходила поруч, вступили у суперечку з учасниками мітингу, а скандування кожен своїх гасел ледь не перейшло у бійку, але поруч була міліція.

Василь Овчарук, який опонував проросійським радикалам, каже, що це переважно духовно нездорові люди: “Вони проти Бога, вони кажуть, що існує лише одна нація і одна мова, а інші не мають права на життя! Це страшно!”, - заявив сімферополець Василь Овчарук.

Матеріали по темі:
Українська книжка на Одещині на межі вимирання... (18.05.2006)
Спекуляції та зловживання довкола мовної політики України. Політичний та правовий вимір цієї проблеми.(17.05.2006)
XS
SM
MD
LG