Археологія загострює конфлікт між ізраїльтянами та палестинцями.

Вольф Москович Єрусалим, 20 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) –– Турецькі вчені-мусульмани, мають зробити висновок про безпечність розкопок біля Храмової гори у Єрусалимі.
Археологічні розкопки, які проводять ізраїльтяни, в районі Храмової гори, викликали нові звинувачення зі сторони мусульман. Вони вважають, що розкопки можуть зруйнувати мусульманську святиню – мечеть Аль Акса. Чотири експерти-мусульмани з Туреччини мають провести дослідження і перевірити факти на місці, чи справді розкопки не загрожують споруді.

Ісламістська пропаганда чи реальна загроза?

Відомий ізраїльський археолог Шломо Коляков, колишній киянин, вважає, що твердження про свідоме руйнування мечеті є ісламістською пропагандою: “Звичайно це пропаганда, чистої води пропаганда. Один із лідерів ісламістів заявив, що там буде встановлено 5-метрові бетонні стовпи, що по ним піде великий міст і по цьому мосту важка будівельна техніка зайде на територію Храмової гори, щоб зруйнувати мечеть Аль Акса”.

Для мусульман Храмова гора одна з найбільших святинь. Саме звідси, згідно з мусульманською традицією, пророк Могамед піднявся до неба на міфічному коні Бураку. Два роки тому через снігопад та землетрус, зруйнувався міст Маграбі, який вів до Храмової гори.

ЮНЕСКО не бачить проблеми

В Ізраїлі завжди проводять археологічні розкопки на тому місці, де має бути нова будова. Тому перед тим, як ремонтувати міст, розпочалися археологічні розкопки. Попередній висновок експертів ЮНЕСКО, що роботи, які ведуться в районі Храмової гори не шкодять мечеті Аль Акса не задовольнили мусульманську раду.

Матеріали до теми:

• Новий уряд національної єдності Палестинської адміністрації заспівав стару пісню.