Доступність посилання

ТОП новини

Новий уряд національної єдності Палестинської адміністрації заспівав стару пісню.


Зиновій Фрис Прага, 19 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У суботу парламент Палестинської національної адміністрації завтердив новий уряд. У його складі 25 міністрів – представників угруповань "Хамас" і "Фатх", а також незалежні політики. А в неділю ізраїльський кабінет міністрів більшістю голосів ухвалив рішення бойкотувати уряд Палестинської національної адміністрації . Прем’єр Ізраїлю Егуд Ольмерт звернувся одночасно до світової спільноти із закликом продовжити економічну блокаду палестинців. У свою чергу міністр закордонних справ автономії Зіад Абу-Амр відмову Ізраїлю визнати новий уряд назвав саботажем мирних переговорів.


В Ізраїлі створення уряду національної єдності Палестинської адміністрації сприйняли без ентузіазму. І насамперед тому, що новий палестинський уряд наголосив, що він не приймає головних міжнародних вимог – визнати право Ізраїлю на існування, попередні мирні домовленості і відмову від насильства. Прем’єр-міністр Егуд Ольмерт так відреагував на це: "Ми сподіваємося, що міжнародну спільноту не введуть в оману фактом створення палестинського уряду національної єдності і світ не змінить своєї позиції ізолювати уряд, який не виконує вимог "близькосхідного квартету".

Ізраїль: наші вимоги є цілком справедливими

Член ізраїлського уряду Ісаак Герцог доповнив свого шефа такими словами: "Міжнародні вимоги, які пред’являють палестинцям, є цілком логічними і виправданими: визнати Ізраїль, відмовитися від терору, схвалити всі попередні рішення. Це цілком справедливо. І світова спільнота повинна твердо дотримуватися цих базових передумов будь-якого просування мирного процесу в регіоні".

Прем’єр Палестинської адміністрації : сподіваємося на співпрацю зі світом

Голова ж нового палестинського уряду Ісмаіл Ганія сподівається на тісну співпрацю з багатьма країнами: "Наш уряд прагне встановити міцні зв’язки з Європейським Союзом, як також із Росією, Китаєм, Японією, Індією і країнами Латинської Америки. Ми чекаємо від них практичних кроків на зняття блокади нашого народу, здійснення тиску на окупаційну владу, щоб змусити її шанувати права людини, відповідно до вимог світвої спільноти".

Міністр закордонних справ автономії Зіад Абу-Амр висловив упевненість, що західні країни відмовляться від подальшої економічної блокади автономії. Він заявив, що має запрошення від керівників МЗС Франції та Норвегії і додав, що норвезьке міністерство закордонних справ підтвердило намір співпрацювати з урядом Палестинської національної адміністрації.

У неділю керівник Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас призначив радником з нацбезпеки Махмуда Дахлана – одного з лідерів партії "Фатх" і запеклим та давнім противником угруповання "Хамас".

Указ про призначення Дахлана став першим, який Махмуд Аббас підписав після того, як палестинський парламент затвердив у суботу новий коаліційний уряд у складі представників угруповань "Фатх" і "Хамас".
XS
SM
MD
LG