Прихильники БЮТ пікетують ЦВК з вимогою зареєструвати список блоку, члени ЦВК від коаліції звинувачують БЮТ у «провокації»

Кількасот прихильників Блоку Юлії Тимошенко в неділю продовжили акцію протесту під будинком Центральної виборчої комісії, яку почали в суботу. Там же поставили понад десяток агітаційних наметів БЮТ. Водночас вісім членів ЦВК, які представляють чи підтримують коаліційні партії, в своїй заяві в неділю твердять про «грубий і неприхований тиск» і «спробу незаконного впливу» з боку БЮТ. А організацію під стінами Центрвиборчкому «публічних заходів передвиборної агітації» Блоку Юлії Тимошенко вони розцінюють як «провокацію». БЮТ як незареєстрований «суб’єкт виборчого процесу» «не має права вести агітацію згідно з законом», наголошують вони.

Кількасот прихильників Блоку Юлії Тимошенко в неділю продовжили акцію протесту під будинком Центральної виборчої комісії, яку почали в суботу.

Там же поставили понад десяток агітаційних наметів БЮТ.

За повідомленнями, в понеділок до БЮТівців із Києва й області мають долучитися й представники інших регіонів.

Водночас вісім членів ЦВК, які представляють чи підтримують коаліційні партії, в своїй заяві в неділю твердять про «грубий і неприхований тиск» і «спробу незаконного впливу» з боку БЮТ.

Як тиск вони сприйняли звинувачення в упередженості і заангажованості, які називають «безпідставними».

А організацію під стінами Центрвиборчкому «публічних заходів передвиборної агітації» Блоку Юлії Тимошенко вони розцінюють як «провокацію».

БЮТ як незареєстрований «суб’єкт виборчого процесу» «не має права вести агітацію згідно з законом», наголошують вони.

Кілька «коаліційних» членів ЦВК також назвали «тиском» і «незаконним впливом» на них заяви «іншого суб’єкта виборчого процесу» про кримінальну відповідальність, яка може чекати на них.

Про таку кримінальну відповідальність деяких членів ЦВК в разі виявлення фактів зловживання службовим становищем і порушення закону при ухваленні рішень навколо реєстрації БЮТ заявив у суботу центральний штаб блоку «Наша Україна – Народна самооборона».

Цей блок також назвав рішення Центрвиборчкому щодо БЮТ «відвертим політичним замовленням» і «проявом політичних репресій» і вимагає від ЦВК негайно зареєструвати Блок Юлії Тимошенко.

У неділю з заявою про те, що списки кандидатів на депутати від БЮТ відповідають вимогам закону, виступила заступниця голови Секретаріату Президента і представник Президента в Центрвиборчкомі і Конституційному Суді Марина Ставнійчук, яка раніше була заступницею голови ЦВК.

Вона наголосила, що «місце проживання», яке закон вимагає повідомити про кандидатів у їхньому списку, – це лише адміністративно-територіальна одиниця, а не повна поштова адреса.

У ніч із п’ятниці на суботу Центральна виборча комісія не зареєструвала список кандидатів на народних депутатів від Блоку Юлії Тимошенко і водночас не відмовила в його реєстрації.

За те, щоб зареєструвати список, проголосували тільки 7 членів ЦВК за необхідних принаймні 8. Інші 7 із присутніх 14 утрималися.

Опозиційні партії мають у ЦВК 7 представників, коаліційні – 8 із загалом 15.

Причиною стало те, що в списку кандидатів від БЮТ, на відміну від списків інших політичних сил, було вказане саме «місце проживання» кандидатів, як вимагає закон, тобто населений пункт, а не повна поштова адреса, як подавали інші партії. Водночас повні адреси кандидатів були в інших супровідних документах.

При цьому в п’ятницю збіг останній термін для реєстрації чи нереєстрації БЮТ.

Блок Юлії Тимошенко заявляє, що оскаржить «бездіяльність» Центрвиборчкому через суд, бо вбачає за такою поведінкою членів ЦВК від коаліційних партій «політичні мотиви».

Матеріали до теми:

• БЮТ оскаржує в суді нереєстрацію його ЦВК на дострокові вибори Верховної Ради

• Центрвиборчком не зареєстрував виборчий список БЮТ, але й тим часом не відмовив у реєстрації

• ЦВК у суботу зареєструвала блок «Наша Україна – Народна самооборона», партію «Всеукраїнське об’єднання „Свобода“» та Блок Литвина