Пашинян просить Путіна про підтримку у зв'язку з Карабахом

Никол Пашинян з Володимиром Путіним

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян вранці 31 жовтня надіслав листа президентові Росії Володимиру Путіну і попросив його про підтримку в зв'язку з військовим конфліктом в Нагірному Карабасі. Останні зіткнення в Карабасі в цьому листі названі «азербайджано-турецької військовою агресією проти Нагірного Карабаху», цитує листа МЗС Вірменії.

«З огляду на наближення бойових дій до кордону Вірменії, та факти посягань на територію Вірменії, які вже мали місце, прем'єр-міністр Республіки Вірменія звернувся до президента Російської Федерації за негайним проведенням консультацій з метою визначення виду і розміру допомоги, яку Російська Федерація може надати Республіці Вірменія для забезпечення її безпеки, ґрунтуючись на союзницьких відносин між Вірменією і Росією і статті 2 «Договору про дружбу, співпрацю і взаємну допомогу» від 29 серпня 1997 року», – йдеться в повідомленні МЗС Вірменії.

МЗС Росії через кілька годин випустило заяву в зв'язку зі зверненням Пашиняна до Путіна. У ньому сказано, що підтримка буде надана, якщо бойові дії почнуться безпосередньо на території Вірменії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У МЗС Росії сказали, за яких умов можуть втрутитися у конфлікт між Вірменією та Азербайджаном

«Відповідно до Договору Росія надасть Єревану всю необхідну допомогу, якщо зіткнення будуть перенесені безпосередньо на територію Вірменії», – йдеться в заяві на сайті російського зовнішньополітичного відомства.

Прессекретар ОДКБ Володимир Зайнетдінов повідомив російському новинному агентству «Інтерфаксу», що Єреван поки не звертався за допомогою в ОДКБ (Організація договору про колективну безпеку), куди входять Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизія, Росія і Таджикистан.

Збройний конфлікт у Нагірному Карабасі різко загострився наприкінці вересня. В Азербайджані і Вірменії зараз введено воєнний стан, оголошена мобілізація. Обидві сторони повідомляють про вбитих і поранених, в тому числі серед цивільного населення і обстрілів мирних міст.

Кілька разів сторони домовлялися про тимчасове припинення вогню «в гуманітарних цілях» – для обміну військовополоненими та іншими утримуваними особами та тілами загиблих, але відразу ж звинувачували одна одну в порушенні домовленостей.

З 26 жовтня повинен був набути чинності черговий режим припинення вогню, який був досягнутий після переговорів держсекретаря США Майка Помпео з главами МЗС Вірменії і Азербайджану. Але і цього разу обидві сторони заявили про порушення перемир'я.

Your browser doesn’t support HTML5

Бойові дії в Нагірному Карабасі тривають – відео

Територіальна суперечка між Вірменією і Азербайджаном через Нагірний Карабах триває з кінця 1980-х років. Населена переважно вірменами Нагірно-Карабахська автономна область за підтримки Вірменії заявила про вихід з Азербайджанської РСР, а у вересні 1991 року оголосила про створення «Нагірно-Карабахської республіки».

За період збройного конфлікту 1988-1994 років в сепаратистському регіоні загинули 30 тисяч осіб, більше сотні тисяч стали біженцями і вимушеними переселенцями.

«Нагірно-Карабахська республіка» офіційно не визнана жодною з країн ООН, в тому числі Вірменією, яка наполягає, що «НКР» повинна бути незалежною. У 1993 році ООН прийняла чотири резолюції з вимогами виведення вірменських військ з Карабаху і визнанням території частиною Азербайджану.