Морський бій. Чи захистить себе Україна у разі військової загрози з Азовського моря?

Стрільби українських сил морської охорони в Азовському морі. Бердянськ

Напруга в Азовському морі наростає. Російські прикордонники і ФСБ затримують все більше суден, що прямують до Маріуполя і Бердянська. Росія кілька місяців систематично б’є по економіці українських портів. Але і в Україні, і за кордоном впевнені, що це лише початок блокади і навіть військової експансії. Що Україна може протиставити Росії на Азовському морі і якої допомоги варто чекати від Заходу? Розбиралися журналісти спеціального проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

Умовні атаки супротивника на морське узбережжя українська армія відбиває регулярно на військових навчаннях. І на Чорному, і на Азовському морях.

«Військово-політичне керівництво Російської Федерації розглядає Азовсько-Чорноморський регіон як важливий плацдарм для своєї подальшої військової агресії», – каже секретар РНБО України Олександр Турчинов.

Для оборони від нападу з моря Україна тримає напоготові танки, гармати і реактивну артилерію. Перш за все такі навчання проходять в зоні Операції об’єднаних сил на Азовському узбережжі. Але у експертів є сумніви – чи задіють увесь цей арсенал в бойових умовах?

«У разі висадки реактивної системи залпового вогню і артилерії вони будуть просто неефективні», – припускає військовий експерт Михайло Жирохов.

Бачу підстави для додаткових санкцій – екс-заступник генсекретаря НАТО

В Азовському морі флоту Військово-морських сил немає. Тут чергують два десятки різних катерів прикордонників. Озброєння – кулеметне. Тут теж постійно проводять навчання.

Протягом всього літа російські прикордонники затягують перевірку суден, що прямують у порти Маріуполя і Бердянська. Від кількох годин до кількох днів простою кораблів виливаються у збитки – і для портів, і для судновласників. До початку серпня не менше півтори сотні судів вибилися з графіка.

Бойові стрільби українських сил морської охорони в Азовському морі

«Не думаю, що це зараз обговорюється, але я безсумнівно бачу підстави, щоб розглядати введення додаткових санкцій – якщо Росія продовжить економічну блокаду або – ще гірше – використовує це як відправну точку для нової військової агресії на південному сході України», – розповідає заступник генерального секретаря НАТО у 2012-2016 роках Олександр Вершбоу.

Системи контролю за морем залишились в окупованому Криму. Київ просить нові у США

Серед іншого, Київ просить системи контролю за морем у США. За рахунок грошей, закладених в американський оборонний бюджет 2019 року. За словами голови правління «Українського мілітарного центру» Тараса Чмута, ракетами Griffin можна оснастити українські катери і кораблі. Адже своїх комплексів, як, наприклад, радянський «Рубіж», в України вже немає – вони залишилися в окупованому Росією Криму. Запас ракет до них – теж.

Голова правління «Українського мілітарного центру» Тарас Чмут

«Ми мали два ракетних дивізіони. Ми мали ракетні катери, які мали ці ракети. Там не нові ракети, П-15М «Терміт». Але вони могли хоча б якось протидіяти росіянам. Серед тих кораблів, які Росія нам повернула у 2014 році – ракетний катер «Прилуки», але він без ракет», – розповідає у коментарі Радіо Свобода військовий аналітик Тарас Чмут.

«Нептун» – творіння українських конструкторів

Заміна втрати – розробка вже українських конструкторів. Це – крилата протикорабельна ракета розробки КБ «Луч». У ЗМІ отримала назву «Нептун». Дальність стрільби по морських цілях – 280 кілометрів з можливістю збільшення. Тип – осколково-фугасна. Здатна знищувати як морські, так і наземні цілі. Висота польоту – від 10 до 30 метрів, на кінцевому відрізку – 4-5 метрів. Проходить випробування.

«Всі сили кинуті на розробку цієї ракети. Всі гроші, які були передбачені в бюджеті Міністерства оборони на танки, на модернізацію танків, кинуті на проект «Нептун», – каже військовий експерт Михайло Жирохов.

Крилата протикорабельна ракета розробки КБ «Луч»

Експерт прогнозує: «Нептун» на озброєння візьмуть через рік. Одночасно і для наземного, і морського базування. Поки на випробуваннях ракета максимально пролітала 100 кілометрів. Але момент її появи у військах може відсунутися на кілька років, припускають експерти.

«Ми ніколи цього не робили, в нас немає досвіду, в нас немає школи. Ми не знаємо, як це робити. Дуже позитивно, що ми це робимо – це нормальний процес. Це не швидкий процес, тому що він не може бути швидким з такою зброєю. І темпи досить позитивні. До кінця року також обіцяють показати берегову пускову установку під береговий ракетний комплекс», – каже голова правління «Українського мілітарного центру» Тарас Чмут.

В майбутньому планують встановити ракети на катери «Лань». Адаптований варіант катера вже поставляли до В’єтнаму. Перший з трьох для українських ВМС повинні почати будувати в цьому році.

«Треба розуміти що флот – це комплексна складова сил і засобів. Ми не можемо сформувати тільки берегову компоненту і думати, що в нас все добре. Берегова компонента є першим кроком. Наступним кроком обов’язково має бути морська компонента – тобто розміщення ракет на надводних платформах. Потім має бути авіаційна компонента. І вони мають всебічно доповнювати один одного», – додає Тарас Чмут.

Розривати Договір про співпрацю в Азовському морі з Росією не планують – це може привести до територіальної суперечки, заявляють в українському МЗС. Це означає, що російські кораблі мають право абсолютно законно підпливати до українського узбережжя в Азовському морі.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»: