«20 днів у Маріуполі»: головне про перший оскароносний фільм України (фотогалерея)

Український фільм «20 днів у Маріуполі» про те, як російська армія взяла в облогу місто і нищила його разом із жителями, отримав «Оскар у номінації «Найкращий документальний фільм».

Це перша в історії України престижна нагорода від Американської кіноакадемії саме за фільм. За церемонією нагородження стежили люди по всьому світу

«Я хотів би ніколи не робити цей фільм, не виходити на цю сцену, і хотів би, щоб Росія не нападала на Україну. Якби я міг обміняти нагороду на те, щоб Росія не окупувала наші міста, я б віддав цю нагороду за те, щоб Росія не вбивала моїх земляків, звільнила всіх українських військових і цивільних, які зараз в тюрмах та перебувають у заручниках», – сказав режисер Мстислав Чернов під час церемонії нагородження

«Ми можемо подбати про те, щоб історія рухалася у правильному напрямку, щоб правда перемогла. І щоб про людей, які загинули у Маріуполі, ніколи не забули. Тому що кіно формує спогади, а спогади формують історію», – наголосив Чернов, який бачив все на власні очі, бо перебував у Маріуполі на початку масштабної війни Росії проти України

Документальний фільм розповідає про початок повномасштабного вторгнення Росії в Україну – про бомбардування російською армією житлових кварталів Маріуполя та міського  пологового будинку, а також показує реакції жителів міста на ці події.

Це фото зафіксувало момент пострілу російського танка по житловому будинку. Кадр зняв один із авторів фільму Євген Малолєтка  у Маріуполі 11 березня 2022 року. 

Режисер фільму Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василиса Степаненко були останніми журналістами, які залишалися у Маріуполі на початку повномасштабного вторгнення Росії. Протягом 20 днів вони документували – знімали на відео і фото те, як російська армія знищує місто разом із людьми.   

На фото – Євген Малолєтка, редакторка Мішель Мізнер, Мстислав Чернов та Василиса Степаненко

В Маріуполі команда працювала під постійними обстрілами, без зв'язку та електропостачання. Журналісти були вимушені економити заряди акумуляторів, місце на дисках та картах пам'яті. Основним завданням було вижити, а також вивезти відзнятий матеріал, коли армія РФ захопила більшу частину Маріуполя.

Це фото зроблене Євгеном Малолєткою 4 березня 2022 року в маріупольській лікарні, коли російські літаки скидають бомби на Маріуполь.

Команді вдалося відзняти 30 годин відео. У фільм ввійшло лише 95 хвилин із задокументованого. 

За словами Чернова, вибрали лише найважливіші моменти, які «дозволили б помістити глядача в центр подій, щоб глядач відчув, що це значить, «бути в облозі».
На фото момент, коли батьки несуть пораненого 18-місячного хлопчика. Дитина не вижила

Під час показу фільму «20 днів у Маріуполі» в Державному департаменті США, Вашингтон,  27 лютого 2024 року

Фільм «20 днів у Маріуполі» також отримав Пулітцерівську премію «За служіння суспільству», премію Британської академії кіно і телевізійних мистецтв у номінації «Найкращий документальний фільм» і приз глядацьких симпатій на фестивалі незалежного кіно «Санденс». Мстислава Чернова відзначено Гільдією режисерів США за «видатні режисерські досягнення у документальному кіно»

«20 днів у Маріуполі» став найкасовішим документальним фільмом в Україні у 2023 році.

Фото з прем'єри фільму в Києві 3 червня 2023 року

Режисер Мстислав Чернов сказав: «Маріуполь став символом злочинів російських військових проти українців. Він став символом спротиву і повідомленням всьому світові, що українці боротимуться за кожний метр всієї землі. Крім того, фільм був зроблений для міжнародної аудиторії. Щоб ті, хто вже забув, що в Україні війна, і не цікавиться цими подіями, зрозуміли – жахіття триває».

На фото маріуполець Сергій плаче над тілом свого сина Іллі. Кадр зняв Євген Малолєтка 2 березня 2022 року