Доступність посилання

ТОП новини

«Іздрик – найкращий Фелікс»: режисерка Ірина Цілик про фільм «Я і Фелікс»


Ірина Цілик, режисерка, лауреатка Національної премії імені Тараса Шевченка
Ірина Цілик, режисерка, лауреатка Національної премії імені Тараса Шевченка

У соцмережах у ці дні нерідко можна натрапити на дописи українських глядачів, де вони діляться враженнями після перегляду стрічки «Я і Фелікс» кінорежисерки Ірини Цілик. Фільм вийшов в український прокат і до нього прикута неабияка увага як глядачів, так і критиків. Це екранізація роману відомого українського письменника, учасника російсько-української війни Артема Чеха «Хто ти такий?». Йдеться про провінційне містечко у 90-их роках, в якому зростає головний герой кіно Тимофій.

Радіо Свобода в ефірі програми Свобода. Ранок розпитало Ірину Цілик про роботу над фільмом і те, як його сприймають глядачі.

Ірина Цілик, лауреатка Національної Шевченківської премії та американського кінофестивалю «Санденс» за найкращу режисерську роботу у категорії світового документального кіно за стрічку «Земля блакитна, ніби апельсин»
Артем Чех, український письменник, його твори перекладені німецькою, англійською, польською, чеською мовами. Чех був у ЗСУ у 2015-2016 роках, і знову пішов на фронт з початком повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році.
Артем Чех, письменник, оборонець України, чоловік Ірини Цілик
Артем Чех, письменник, оборонець України, чоловік Ірини Цілик

Розкажіть, які ваші емоції в зв'язку з загальноукраїнським показом, які відгуки ви чуєте?

– Боюся, що мій відгук буде занадто емоційним, бо я зараз просто переповнена емоціями. Я щойно повернулася із Харкова.

В усіх цих містах нас настільки тепло, я би навіть сказала, гаряче, приймали
Ірина Цілик

Ми стартували з Києва, у нас був передпрем’єрний показ, а потім встигли вже проїхати чотири міста – Миколаїв, Запоріжжя, Дніпро і Харків. І в усіх цих містах нас настільки тепло, я би навіть сказала, гаряче, приймали, що я думаю, цей особливий досвід я ще згадуватиму довго.

Насправді, цей фільм я знімала передусім для української аудиторії, так я це відчувала, і тому зараз якраз проживаю дуже хвилюючий досвід.

Ти віддаєш, зрештою, фільм людям, для яких ти його створювала, і все, що тобі залишається, тільки чекати на реакції і приймати те, що почалося справжнє життя цієї твоєї дитини.

Ірино, а розкажіть для тих, хто не був в кінотеатр, ще не дивився, чому варто подивитися, чому обрана була саме пострадянська естетика або ж естетика перших років незалежності України?

– Не те, щоб я зумисно хотіла акцентувати на цій естетиці або знімати, як дехто вважає, фільм про 90-ті роки. Просто дія цього роману, а відповідно і фільму, відбувається в цей час.

Це автобіографічна історія Артема Чеха про його дуже особливу дружбу передусім із ветераном війни в Афганістані на ім'я Фелікс. Ця людина значною мірою надломлена, але водночас дуже харизматична, особлива.

І також загалом це фільм про стосунки в родині, про те, як розхитані випробуваннями оцих непростих часів.

Як режисерка,  я дуже хотіла зберегти цей баланс, щоб не було цього чорно-білого світу

Батьки з одного боку травмували нас, а з іншого боку намагалися якось наповнювати наше життя світлими моментами.

У фільмі я, принаймні, як режисерка, дуже хотіла зберегти цей баланс, щоб не було цього чорно-білого світу, бо за великим рахунком було дуже багато відтінків.

І мені здається, що фільм непогано влучає, я от вже бачу з перших реакцій, в різні вікові категорії, що буває не часто. Бо і люди мого віку, плюс-мінус 30-40, і покоління наших батьків, але водночас і підлітки, кажуть про те, що фільм їм дуже відгукується.

Тому запрошую всіх тих, хто його ще не подивився в кінотеатри. Ми дуже чекаємо на наших глядачів.

Артем Чех на фронті
Артем Чех на фронті

Ірино, цікава деталь, що ви працювали із чоловіком, виходить із сином на цієї стрічці. Як вам працювалося разом з родиною? Чи складніше це працювати зі своїми близькими, ніж з чужими людьми?

– В цьому є плюси і мінуси. А вже ж, бо коли ти маєш уже певну, скажімо, систему стосунків, певний світ, але цей світ раптом переноситься на знімальний майданчик, в цьому є багато непростих викликів для режисера.

Наш син фактично зіграв свого батька в дитинстві
Ірина Цілик

Але з іншого боку, я вдячна цьому досвіду, така вийшла якась сімейна мандрівка, наша з Чехом в часи нашого дитинства, але ж це не тільки про нас, це загалом про людей нашого покоління.

Але і наш син, от він фактично зіграв свого батька в дитинстві, і йому тоді було 10 років, а зараз йому вже 14, і він подивився фільм разом із нами в ці дні, і він настільки іншими очима все це раптом побачив, тому що він росте, оптика його змінюється, і страшенно цікаво за цим спостерігати.

Поет Юрій Іздрик
Поет Юрій Іздрик

А одну з головних ролей, до речі, контрозвідника Фелікса зіграв український письменник і поет Юрій Іздрик. Як вам працювалося із ним? Він не є професійним актором, скажімо так, людиною, яка закінчувала акторський факультет.

– Так. Це його дебют в кіно, він раніше ніколи, ну, принаймні, в професійному кіно не знімався.

Іздрик, з моєї точки зору, найкращий Фелікс, який тільки міг бути

І звісно, це був величезний ризик, тому що Іздрик людина дуже яскрава, але водночас непроста. І загалом, затверджувати на головній ролі непрофесійних акторів, це завжди такий «тонкий лід». Можна помилитися з таким вибором, але я чесно зізнаюся: жодного не було моменту, щоб я пошкодувала про свій вибір.

І мушу сказати, Іздрик, з моєї точки зору, найкращий Фелікс, який тільки міг бути. Зараз бачу, чесно, цю першу хвилю відгуків, і всі відзначають, що Іздрик просто прекрасно цю роль зробив на екрані.

До речі, Іздрик за цю роль отримав дуже вагому нагороду – золоту «Дзигу».

Дивіться інтерв'ю із Іриною Цілик у програмі Свобода. Ранок із 37:50:

  • Зображення 16x9

    Олег Галів

    Кореспондент/ведучий проєкту Радіо Свобода «Свобода.Ранок». У радійній команді – з січня 2023 року.

    До цього працював шеф-редактором новин та ведучим телеканалу НТА. Викладає на кафедрі журналістики у Національному університеті «Львівська політехніка».

  • Зображення 16x9

    Катерина Некреча

    Ведуча проєкту Радіо Свобода «Свобода.Ранок». Раніше в.о. керівника проєкту Радіо Крим.Реалії, теле- і радіоведуча, автор спеціальних проєктів.

    Закінчила Київський міжнародний університет, бакалавр журналістики. Не секрет, що головне в моїй професії – це практика, тобто робота в ЗМІ.

    Почала працювати в проєкті «Крим.Реалії» (проєкт Радіо Свобода) навесні 2015 року.

    До цього працювала журналістом на українському телебаченні («Шустер LIVE», «Говорить Україна»). У 2014 році наблизилася до Криму, співпрацюючи з телеканалом-переселенцем з півострова «Чорноморська ТРК».

    Не уявляю себе поза професією. Своєю роботою без перебільшення живу. 

    Пишаюся, що є частиною такого важливого проєкту. Рада, що в дуже складний час можу працювати в медіа, де журналістські стандарти – не теорія, а досить успішна практика.

    Головний пріоритет для мене – аудиторія. Наші слухачі, читачі, глядачі мають право знати, що відбувається насправді.

Форум

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG