Доступність посилання

ТОП новини

«Кожен пам’ятає свого Кузьму». Про фільм «Я, Побєда і Берлін» за повістю Андрія Кузьменка


Під час концерту пам'яті Андрія Кузьменка «Скрябіна», або Кузьми, як його називають українці. 2 червня 2015 року
Під час концерту пам'яті Андрія Кузьменка «Скрябіна», або Кузьми, як його називають українці. 2 червня 2015 року

Стрічка за повістю Кузьми Скрябіна «Я, Побєда і Берлін» вийшла в український прокат. Прем'єра фільму затрималася на два роки через початок повномасштабної війни Росії проти України. Про що ж фільм, а також про самого Андрія Кузьменка і довгий шлях його творців до прокату картини режисерка Ольга Ряшина розповіла в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок).

Деталі про фільм:

  • Кузьму Скрябіна на старті його музичної кар’єри зіграв актор Івано-Франківського драмтеатру Іван Бліндер. Для нього це перша головна роль у повнометражному фільмі.
  • Це дебют у великому кіно і для акторки Марії Стопник, яка зіграла роль дівчини головного героя Барбари, яка потім стає його дружиною.
  • За сюжетом фільму та однойменної повісті, музикант-початківець Кузьма за три дні до запланованого концерту вирушає зі своїм другом Бардом до Берліна на старій «Побєді». Її музикант хоче обміняти на шестисотий «Мерседес» у відомого колекціонера.
  • Кузьма має повернутися додому на модній машині і ще й встигнути на концерт їхнього гурту, але звісно все йде не за планом.
Культовий український співак, композитор, поет, письменник, телеведучий Андрій Кузьменко (Кузьма Скрябін) (1968–2015) очима художника Юрія Журавля
Культовий український співак, композитор, поет, письменник, телеведучий Андрій Кузьменко (Кузьма Скрябін) (1968–2015) очима художника Юрія Журавля

– Ольго, актори стрічки розповідають, що це було для них дуже відповідально. Це ж їхні перші головні ролі у великому кіно. Чому обрали саме їх?

– Я б не сказала, що вони новачки. У них є знімальний досвід, просто в невеликих ролях.

Насправді, іноді навіть легше працювати з тими, у кого мало знімального або навіть іноді театрального досвіду.

Це дуже прискіплива і точна робота над кожним кадром, над кожною емоцією

Особливо це стосується тих, хто знімався у телевізійних проєктах. Бо на телебаченні, коли знімають серіали, це може бути і 20 хвилин ефірного часу за день.

А у нашому випадку, коли дуже прискіплива і точна робота над кожним кадром, над кожною емоцією, то з акторами-новачками, так би мовити, було набагато легше працювати, вибудовувати лінії і пропрацьовувати персонажі.

Кіно дуже відрізняється від телебачення саме тим, що ми знімаємо буквально лише 3 хвилини фінального матеріалу на день.

Тобто це дуже прискіплива і точна робота над кожним кадром, над кожною емоцією.

Андрій Кузьменко під час концерту-презентації альбому гурту «Скрябін» – «25» у Києві. 4 квітня 2014 року
Андрій Кузьменко під час концерту-презентації альбому гурту «Скрябін» – «25» у Києві. 4 квітня 2014 року

– А чи мали рідні Андрія Кузьменка вплив на стрічку, на сам сценарій? Головні актори кажуть, що дуже хвилювалися через відгук дружини Кузьменка – Світлани. І наскільки кіноверсія відрізняється від повісті?

– Ми вимушені були змінювати сценарій, а не іти буквально за повістю. Бо література і кіно є різними жанрами. І «Гаррі Поттер» або «Дюна», там теж змінювали сценарій під час підготовки до фільму.

Ми багато дуже спілкувалися зі Світланою, і вона брала участь на кожному етапі, на кожному кроці

І так, ми багато дуже спілкувалися зі Світланою, і вона брала участь на кожному етапі, на кожному кроці. Ми разом доопрацьовували сценарій. Коли він був вже майже готовий, я знов зверталась до Світлани, щоб вона дивилась, чи це схоже на Андрія, чи це схожі манери, схожі історії.

І так само ми з нею спілкувалися з приводу акторів, і потім вже коли був Іван затверджений, ми зустрічались утрьох і дуже багато спілкувалися.

Світлана дуже багато розповіла про Андрія.

І як каже Іван (Іван Бліндер – актор, який зіграв головну роль Кузьми – ред.), і для мене це так само – це була дуже цінна інформація для нас.

Андрій Кузьменко (Кузьма). 31 липня 2014 року
Андрій Кузьменко (Кузьма). 31 липня 2014 року

Ви ж розумієте, що всі пам'ятають свого Андрія Кузьменка, свого Скрябіна. Тобто, він для кожної людини буде різний.

Для мене, як для режисера, було важливо обрати якийсь один варіант, на якому ми будемо базуватися, до якого ми будемо повертатися.

І для мене було важливо, щоб це було бачення Андрія від його найближчої людини.

У зйомках задіяли багато особистих речей Андрія Кузьменка, з якими нам теж допомагала його дружина Світлана.

– Чи можете розказати про якісь особливі деталі, на які варто звернути увагу глядачам?

– Так, ми багато говорили про те, що в першій сцені у нас є магнітофон Андрія. Це той самий магнітофон, з якого вони слухали музику на даху.

Також сорочка, в якій ходить наш головний герой, це повністю відтворена по фотографіях сорочка самого Кузьми.

Є ще декілька плакатів, які нам давала Світлана, які висіли в студії Андрія.

Про це ми ще жодного разу ще не казали, тому для вас ексклюзив.

Там є навіть фотографія юного Андрія Кузьменка. Наймолодшого Кузьми. Йому, якщо я правильно пам'ятаю, близько 20 років. І це також була одна з перших його музичних фотографій, яка висіла в нього в студії, і яку нам також Світлана дала для зйомок.

Лідер українського гурту «Скрябін» Андрій Кузьменко (Кузьма) виступає під час презентації нового проекту «Tru la la», в Києві. 30 вересня 2010 року.
Лідер українського гурту «Скрябін» Андрій Кузьменко (Кузьма) виступає під час презентації нового проекту «Tru la la», в Києві. 30 вересня 2010 року.

– Ви хочете продати машину «Побєда», яка знімалася в кіно на аукціоні. А яка історія цієї автівки, чим вона особлива?

– По-перше, це був довгий шлях від знаходження того, що ми хотіли. Ми хотіли, щоб автівка була оригінальною. Тобто, щоб і зовнішній, і внутрішній вигляд «Побєди» відповідав саме «Побєді».

Тому що зараз можна знайти багато «Побєд», але в них вже будуть змінені якісь деталі, або зовнішній вигляд якось відтворений інакше. Тому ми спочатку дуже довго шукали саме оригінальну «Побєду».

Потім художники-постановники відтворювали опис з книги, тобто робили там цю іржу, ми змінювали колір.

У повісті Андрія Кузьменка немає про те, якого кольору була «Побєда», але ми обрали жовтий колір.

Чомусь, коли я думаю про Андрія Кузьменка, він асоціюється саме з жовтим кольором.

Тобто це енергія, позитив, тепло...

Тому ми зробили «Побєду» саме жовтою.

  • Стрічку «Я, Побєда і Берлін» за мотивами повісті Андрія Кузьменка зняли за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України й Державного агентства України з питань кіно.
  • Бюджет кінострічки склав майже 1 мільйон 300 тисяч доларів.
  • Автівку «Побєду» творці хочуть продати на аукціоні, а гроші віддати на потреби ЗСУ.
  • Андрій Кузьменко (творче псевдо «Кузьма», «Кузьма Скрябін» (1968–2015) – один із творців і фронтмен україномовного гурту «Скрябін». Чи не всі його пісні стали хітами. Кузьма сам писав і вірші, і музику, створював шоу, вів хітпаради. Проявив себе Кузьма і як телеведучий та письменник. З початку війни Росії проти України Андрій Кузьменко часто виступав на Донбасі перед українськими воїнами, допомагав ЗСУ як волонтер.

    2 лютого 2015 року Кузьма загинув внаслідок ДТП на Дніпропетровщині. Поховали співака у Львові на Брюховецькому кладовищі. У 2020 році Кузьмі Скрябіну посмертно присвоїли звання Героя України.

Дивіться інтерв'ю із режисеркою стрічки за повістю Кузьми Скрябіна «Я, Побєда і Берлін» Ольгою Ряшиною із 38 -ої хвилини ефіру програми Свобода Ранок:

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG