Як суперечності в Єрусалимі спричинили нові запеклі бої в Ізраїлі та Смузі Гази

Палестинський протестувальник кидає каміння в ізраїльських поліцейських під час сутичок в Єрусалимі, 10 травня 2021 року. Ці сутички перетворилися у найзапекліші бої між Ізраїлем та палестинськими бійцями в Смузі Гази з часів війни 2014 року

Reuters

Тижні гострих сутичок у Східному Єрусалимі спричинили найзапекліші за кілька років бої між Ізраїлем і палестинськими бойовиками в Смузі Гази.

Коренем нової хвилі ворожнечі, що вже призвела до загибелі десятків людей, є суперечки між ізраїльтянами й палестинцями через Єрусалим, у якому є місця, священні для іудаїзму, ісламу і християнства.

І в час, коли обидві сторони, схоже, готуються до більш тривалих боїв, варто зрозуміти передумови, які призвели до ескалації.

Протести під час Рамадана, виселення в Єрусалимі

Від початку священного для мусульман місяця Рамадана в середині квітня палестинці щоночі вступали в сутички з ізраїльською поліцією в Східному Єрусалимі, яка встановила бар’єри, щоб зупинити вечірні зібрання біля Дамаських воріт у Старому місті.

Палестинці розглядали ці бар’єри як обмеження їхньої свободи зібрань. Поліція заявляла, що вони були там, щоб підтримувати порядок.

Напруженість також зростала через тривалу судову справу, в результаті якої багато палестинських сімей могли виселити з їхніх будинків, щоб звільнити місце для ізраїльських поселенців, які хочуть туди заїхати й мають на своїй стороні рішення ізраїльського суду.

Зіткнення швидко поширилися на територію Старого міста, де розташована мечеть Аль-Акса, третій найсвятіший храм ісламу і найбільш дражливе місце в ізраїльсько-палестинському конфлікті. За останні дні сотні палестинців постраждали в сутичках із поліцією в Старому місті і навколо нього.

Фоторепортаж: жорстокі сутички навколо Єрусалиму різко посилилися

«Червона лінія»

Ісламістські правителі Смуги Гази – рух «Хамас» та інші бойові групи анклаву – неодноразово попереджали Ізраїль, що бої в Єрусалимі були «червоною лінією», і загрожували ракетними ударами, якщо ізраїльська поліція не припинить операції в комплексі мечеті Аль-Акса.

Коли в понеділок 10 травня Ізраїль маршем відзначав взяття під свій контроль Східного Єрусалиму у війні 1967 року, «Хамас» і бойова група «Ісламський джихад» ракетами обстріляли Єрусалим і його околиці.

Ізраїль «розпалив вогонь у Єрусалимі й Аль-Аксі, й полум’я охопило Газу, а тому він відповідає за наслідки», заявив лідер «Хамасу» Ісмаїл Ганія.

За кілька годин військові літаки Ізраїлю почали бомбардувати об’єкти бойовиків у Смузі Гази. Водночас ізраїльські військові заявили, що в цій густонаселеній прибережній території «не можна виключати» жертв серед цивільних.

Відтоді бої різко загострилися: бойовики запустили сотні ракет у напрямку Тель-Авіва, а Ізраїль здійснив соті авіаударів у Смузі Гази.

Сутички також спалахнули в містах із мішаним арабсько-єврейським населенням. Члени арабської меншини, що складає 21 відсоток населення Ізраїлю, розлютилися через виселення в Єрусалимі та насильство в Смузі Гази.

Your browser doesn’t support HTML5

Двадцять палестинців, серед них дев'ять дітей, були вбиті «в результаті серії ударів на півночі Гази»

Інтереси «Хамасу», ізраїльська політика

Найбільш інтенсивні бойові дії між Ізраїлем і «Хамасом» із часів війни 2014 року в Смузі Гази викликали занепокоєння в цілому світі через те, що ситуація може вийти з-під контролю.

Але «Хамас» також, схоже, розглядає ескалацію як можливість відтіснити палестинського президента Махмуда Аббаса і позиціонувати себе як захисника палестинців у Єрусалимі.

Із часів війни 2014 року «Хамас» накопичив близько 7 тисяч ракет, а також 300 протитанкових і 100 зенітних ракет, заявляв ізраїльський військовий командир під час брифінгу в лютому. Він сказав, що «Ісламський джихад» накопичив 6 тисяч ракет. Обидві групи ані підтвердили, ані спростували ці підрахунки Ізраїлю.

Деякі ізраїльські коментатори заявляють, що «Хамас» також може розглядати цей час як сприятливий для нападу, адже в Ізраїлі відбуваються політичні зміни. Опоненти прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньягу намагаються сформувати коаліцію, яка зможе усунути його з посади після чергових виборів, які не дали ясної перемоги нікому, 23 березня.

Інші коментатори кажуть, що Нетаньягу, схоже, відволікся на суд за звинуваченнями у корупції, які він заперечує. Це нібито сприяло посиленню напруги в Єрусалимі й подальшим боям у Смузі Гази.

Уже багато років Смуга Гази має обмежений доступ до зовнішнього світу через блокаду під проводом Ізраїлю і за підтримки Єгипту. Обидві країни пояснюють ці обмеження своїми занепокоєннями щодо питань безпеки через «Хамас».

Єрусалим як коріння конфлікту

Політика, історія й релігія роблять Єрусалим центром ширшого ізраїльсько-палестинського конфлікту.

У центрі Старого міста Єрусалиму лежить пагорб, відомий євреям у всьому світі як Храмова гора – найсвятіше місце в іудаїзмі. Саме тут були розташовані стародавні єврейські храми. Мусульмани ж шанують цей пагорб як своє «Благородне святилище». Зараз там розташовані два святі місця ісламу – мечеть «Купол на скелі» й мечеть Аль-Акса.

Християни також шанують Єрусалим як місце, де, як вони вірять, проповідував, помер і воскрес Ісус Христос.

Ізраїль розглядає весь Єрусалим як свою вічну й неподільну столицю, тоді як палестинці хочуть, щоб його східна частина була столицею їхньої майбутньої держави. Анексія Ізраїлем Східного Єрусалиму не визнана на міжнародному рівні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Українці в Ізраїлі про ракетні обстріли: «Вдягнув мотоциклетний шолом і побіг додому»