«Я просто проходив поруч». В Алмати тривають затримання

Поліцейські затримують чоловіка в центрі Алмати, де очікувався незаконний мітинг. 10 червня 2019 року

День після виборів, переможцем яких оголосили кандидата від партії влади і ставленика експрезидента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, відзначений новими затриманнями в столиці, Алмати, Шимкенті і Актобе. У місті Алмати 10 червня затримання відбулися там само, де і напередодні, – на площі Астана.

Приблизно з 11-ї години ранку поліцейські перекрили вулиці поруч з площею і затримували людей, які, на їхню думку, могли виявитися потенційними учасниками мітингу, до проведення якого закликав критик казахстанської влади Мухтар Аблязов, що живе за кордоном.

Поліція затримує чоловіка в центрі Алмати, де очікувався несанкціонований мітинг. 10 червня 2019 року.

Багато автомобілів, які проїжджали, голосно сигналили – чи то підтримуючи тих, хто збирався мітингувати проти президентських виборів, чи то засуджуючи дії поліцейських, які затримують людей.

Поліція затримує чоловіка на велосипеді в центрі Алмати, де очікувався несанкціонований мітинг. 10 червня 2019 року

Судячи з усього, нерідко затримували випадкових перехожих. Одного чоловіка поліцейські зняли прямо з велосипеда: він хотів проїхати територію, яка була оточена силовиками, але потрапив в «автозак». Поки власника двоколісного транспорту несли до поліцейського автомобіля, він лаявся і казав, що просто проїжджав поруч.

Слідом в «автозак» закинули і його транспортний засіб. «Велосипед заарештували», – сказав хтось із журналістів, які були поруч.

Поліція затримує молоду жінку в центрі Алмати, де очікувався несанкціонованний мітинг. 10 червня 2019 року

Ще одну дівчину «узяли» прямо на лавочці. Вона стверджувала, що чекала в цьому місці на свою матір. Пізніше її звільнили.

Літні жінки в центрі Алмати, де очікувався несанкціонований мітинг. 10 червня 2019 року

– Подивіться, який гарний молодий хлопець! Чому він нас затримує? – говорила літня жінка, вказуючи в бік співробітника поліції, який проходив поруч. Півгодини тому цю жінку теж намагалися затягнути в «автозак», але їй стало погано. Вона оговтувалася і називала те, що відбувається, свавіллям.

Поліція затримує чоловіка в центрі Алмати, де очікувався несанкціонований мітинг. 10 червня 2019 року

– Що відбувається? За що мене затримують? – питав чоловік у помаранчевій футболці, коли поліцейські поклали його на землю. Він не хотів сідати в «автозак». Через деякий час чоловіка все ж таки підняли і понесли до автомобіля.

Жінка, яка пошкодила руку, виглядає з поліцейського автомобіля під час масових затримань в Алмати. 10 червня 2019 року

Під кінець другої години затримань поліцейські притягли до «автозаку» двох жінок, які кричали і відмовлялися йти самостійно. Через хвилину одна із затриманих визирнула з вікна автомобіля. Її права рука була закривавлена: вона заподіяла собі порізи на зап’ясті.

– Люди, дивіться, що робиться! – кричала вона. – Допоможіть!

– Випустіть! Вони доводять до суїциду! – закричала інша жінка.

Жінка, яка пошкодила руку, лежить поруч з поліцейською машиною під час масових затримань в Алмати. 10 червня 2019 року

Поліцейські відкрили двері, жінка з порізаною рукою впала на асфальт поруч з автомобілем. Їй надали першу медичну допомогу, спробували зупинити кровотечу. Через кілька хвилин під’їхала швидка, постраждалу поклали на ноші і відвезли.

Поліцейські затримують громадян у центрі Алмати, де очікувався несанкціонований мітинг. 10 червня 2019 року

Затримання на площі Астана відбуваються другий день. 9 червня понад сотню людей вийшло на площу, висловлюючи незгоду з президентськими виборами, які відбувалися в неділю. Виступ закінчилося розгоном. Правозахисники повідомили, що в алматинські відділення поліції в день президентських виборів доставили понад 300 осіб.

У МВС сказали, що в Нур-Султані і Алмати затримали «близько 500 осіб», і заявили, що несанкціоновані мітинги організували «радикально налаштовані елементи». Суди над затриманими 9 червня винесли постанови про арешти і штрафи.

Місія спостерігачів ОБСЄ і керівництво Радіо Свобода засудили придушення мирних протестів і назвали затримання їхніх учасників діями, що суперечать конституційним свободам.

Оригінал публікації – на сайті Радіо Азаттик, Казахської служби Радіо Свобода