РФ зробила ракети і дрони невразливими? Що таке «Комета» і як їй протидіяти

Кратер від ракети у Києві після атаки 21 березня 2024 року

Блок протидії РЕБ «Комета-М» стає все більш поширеним компонентом в російських БПЛА, ракетах та бомбах. Цифрова антена-решітка, яка має захищати системи від перешкод, став, на думку російських військових експертів, настільки ефективним, що його встановлюють у дедалі більший перелік боєприпасів – на Shahed, плануючі ФАБи, «Орлани», «Ланцети» та навіть в балістичний «Іскандер». Є блок і в найновішій російській ракеті Х-69, якою, за даними збройового видання Defence Express, Росія атакувала 11 квітня Трипільську ТЕС, повністю знищивши її.

У Росії могли б поставити цю систему на постійне виготовлення, але навіть у цій повністю російській розробці є іноземні компоненти, які в РФ вимушені закуповувати в обхід санкцій та через фірми-прокладки. Донбас Реалії пояснюють: наскільки шкідлива для українського РЕБ «Комета-М», і які варіанти розв'язання цієї проблеми?

Що таке «Комета»

«Комета-М» – це мініатюрні цифрові антени-решітки, які призначені для приймання супутникового сигналу від систем навігації GPS або ГЛОНАСС (російська супутникова навігація – ред.) навіть в умовах побудови завад від засобів РЕБ. Тобто вони характеризуються високою стійкістю до цих засобів.

З 2023 року Росія посилила цими блоками цілу лінійку своїх боєприпасів: «Шахеди», плануючі бомби та навіть балістичну ракету «Іскандер», з якої заради «Комети» зняли теплові пастки.

Так виглядає російська «Комета»

У Росії почали розробляти «Комети», щоб вирішити проблему захисту ракетних систем від перешкод – ще у 2007-2008 роках. І спочатку створювали їх за принципом «антенофазової решітки», коли кожна з антен приймає та обробляє інформацію. Як результат, перша «Комета» важила близько 40 кг. Такий блок можна було приєднати не до всіх ракет.

В ході модифікацій «Комета» стала мініатюрною. Тепер це чотири патч-панелі, які об’єднані між собою на одній платі. Кожна з них – обробляє інформацію і «розуміє», що є правдивим GPS-сигналом, що – неправдивим. Зменшена «Комета» важила близько 1 кг, зараз її ще більше полегшили.

Безпілотники з «Кометою», за ідеєю, повинні майже не піддаватися дії систем радіоелектронного придушення та підміни сигналу. Російські творці кажуть, що «Комета» захищає навігаційні системи, стабілізує сигнали супутникового зв'язку і має побороти перешкоди.

Перешкоди бувають двох типів:

  • Загороджувальні / прицільні – заважають приймати GPS і зрозуміти, де перебуває боєприпас.
  • Спуфінг – підміняють супутникове радіонавігаційне поле хибними координатами.

Принцип роботи «спуфінгу»

Антени серії «Комета» підвищують стійкість до перешкод до рівня потужності у 40-50 децибел. За словами експертів, це дорівнює зменшенню радіуса «придушення» у 100-300 разів.

Читайте також: «Це вау!» Як Україна нарощує виробництво зброї

«Комета» виготовляється у кількох конструктивних виконаннях з безліччю різних версій. З найбільш відомих:

  • «Комета-А» – розроблена для пілотованої авіації;
  • «Комета-Б» – автотранспорту;
  • «Комета-Н» – у наземних стаціонарних об’єктах;
  • «Комета-М» – для безпілотників.


Але і ці версії мають свої модифікації.

Стандартна «Комета-М», яку найчастіше використовують російські військові в безпілотниках, не перевищує 0,37 кг і за розміром 152х152х15 мм. Вони ударостійкі та витримують перепади температур.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Вбивця дронів: чому Залужний заговорив про РЕБ – та чим загрожує ЗСУ перевага Росії

Чи долають ЗСУ «Комету» зараз?

За рівнем захисту «Комета» схожа на аналогічні антени НАТО. Але ця антена має обмеження: одночасно вона може нейтралізувати лише три системи РЕБ. Тобто четверте джерело впливу – проб’є її захист.

Експерт зі зв'язку, офіцер запасу й автор профільного тг-каналу про РЕБ Сергій Флеш (Бескрестнов) розповів, зараз Україна може тиснути на «Орлан», в якому є система «Комета-М», чотирма машинами РЕБ «Буковель», щоправда, це складно виконати на практиці.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Полюють на цінну техніку за 100 км від фронту: чому російські «Орлани» складно збити і що з цим робити

У вересні очільник Головного управління радіоелектронної боротьби та кібербезпеки Генерального штабу ЗСУ Іван Павленко повідомив, що у України вже є можливість протидіяти «Кометі». Мовиться про національну систему РЕБ «Покрова».

За словами заступника Генерального директора компанії із виробництва засобів радіоелектронної боротьби Анатолія Храпчинського, «Покрова» може впливати на БПЛА з системами «Комета»: «Вони або видаватимуть помилку, ми це побачимо – і вони сядуть, або вони злітають на висоту понад 500 метрів, що дозволяє звичайним засобам ППО побачити цей об’єкт і знищити».

Якщо раніше в уламках ракет експерти-криміналісти виявляли по чотири патч-антени, тож треба було «вимкнути» з них три, то тепер на них стоїть по вісім патч-антен, отже, українському РЕБ треба побороти сім з них.

«Комета-М» (праворуч), знайдена в модулі планування і корекції для авіабомб

Але експерти запевняють, що вже і «модифіковані «Комети» також зупиняють українські військові.

Які ще потрібні рішення?

  • Посилення санкцій і відстеження продажу компонентів Заходом


Війна в Україні – це справжні перегони технологій: тільки-но Росія застосовує щось нове, українська сторона тут же починає розробляти протидію. І навпаки – варто Україні отримати підтримку від Заходу, РФ шукає, як з цією новою зброєю боротися. І ці перегони триватимуть безмежно, якщо Росія і далі матиме можливість «штампувати» свою зброю, вважають експерти.

Ще у жовтні 2023 у Київському науково-дослідного інституту судових експертиз провели дослідження «Комети», яку знайшли у «Шахедах» російського виробництва. І попри те, що цей блок є повністю російською розробкою, навіть він містив багато дрібних іноземних складових.

Читайте також: Хто, коли, за чиї гроші: все, що варто знати про фортифікації для ЗСУ. Коротко

У «Кометах», які пізніше виявили в БПЛА «Орлан-10», зафіксовані компоненти американських компаній Аltera/Intel, ірландської Taoglas, тайванської Сirocomm. За маркуванням деякі деталі були виготовлені 2-8 травня 2022 року. Тобто російська компанія, яка виготовляє «Комету» – а це «ВНИИР-Прогресс» – активно обходить міжнародні санкції.

У власному розслідуванні аналітики Molfar пишуть, що російська компанія «ВНИИР-Прогресс» через фірми-прокладки та інших підставних осіб змогла закупити продукцію у швейцарської U-Blox, яка займається розробкою, а також продає мікрочипи й модулі для систем глобального позицінування та бездротових комунікацій.

Як російське підприємство обходить санкції та купує компоненти зі США, Японії, Індії

«У 2023 році петербурзьке відділення АТ «ВНИИР-Прогресс» імпортувало продукцію (запасні частини до приймачів супутникової навігації) з Індії, виготовлену компаніями «Taoglas Ltd» (Ірландія), «Samtec» (США) та «Hirose Electric» (Японія) на загальну суму 128 тис. доларів. Постачальником продукції є індійська компанія «Si2 Microsystems Pvt Ltd», і на момент опублікування цієї статті вона не є підсанкційною. 2019 року ця компанія виявила інтерес до продукції «ВНИИР-Прогресс». Зокрема йшлося й про антену «Комета», – йдеться у розслідуванні Molfar.

В коментарі Донбас Реалії Анатолій Храпчинський зазначив, що залишається проблемою «перекупівля» Росією компонентів через підставних осіб, а іноді – через кілька компаній.

Читайте також: Що насправді відбувається з фронтом? Розбір для тих, хто зневірився

«Комплектуючі можуть перекуповувати через 5, а іноді й 10 компаній. Це, звичайно, збільшує вартість. І, наприклад, людина, яка залучена в цю схему, розуміє, що може серйозно «попасти» за законодавством. Бо і США, і Європа наклали санкції. Але вони йдуть на це, бо Росія готова платити за ці компоненти в 10-ки разів дорожче, аби вони були», – каже Храпчинський.

При цьому, в Кремлі розуміють, що можуть залишитися без цих «складових», а тому максимально намагаються засекретити постачальників.

«Спеціально гравіювати поверхню деяких елементів, щоб було важко розібрати серійний номер або компанію-виробника. Максимально це зрізають та підточують», – каже Храпчинський.

  • Розробка Україною більш потужного РЕБ та збільшення кількості вже існуючого


Донбас Реалії в своєму матеріалі «Найтехнологічніша зброя війни – РЕБ: що пропонують Залужний та інженери, щоб перемогти Росію» уже розповідали, що доведеться зробити ЗСУ, щоб пробити радіоелектронний щит Росії.

Зараз в Україні в роботі вже є кілька проєктів, які допоможуть протидіяти «Кометі-М» і не тільки, каже Храпчинський. Але деталі розповісти поки що неможливо – в цілях безпеки.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: FPV атакуватимуть без участі людини? Що таке машинний зір, який вже на фронті

Але Україна має працювати й далі над більш потужною системою, вважає Храпчинський. Щоб системи РЕБ могли створювати завади для різних категорій безпілотників та ракет і на більшу відстань.

«Тут, можливо, доцільно було б підключати ще й штучний інтелект. Треба розуміти, що в ракетах також є декілька систем, які допомагають їй летіти, і їх теж можливо «придушити». І тут ми кажемо про створення комплексу можливостей, які б могли створювати певні завади в проміжках певних часових діапазонів. Тобто система виявляє об’єкт, розуміє, на якому діапазоні треба створити заваду чи підмінну координату. І тоді вже включається необхідна протидія. У такому випадку штучний інтелект міг би пришвидшити реакцію відпрацювання по такому об’єкту», – каже Храпчинський.

Він також додає, що Україні треба перетягнути виробництво компонентів на свою територію, що також суттєво посилить можливості й швидкість створення необхідного захисту.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.