Чоловік звільненої в Пакистані християнки просить про притулок на Заході

Ашик Масіх залишає приміщення Верховного суду Пакистану, 13 жовтня 2018 року

Чоловік пакистанської християнки Асії Бібі, яку наприкінці жовтня суд виправдав за звинуваченнями в богохульстві, просить західні країни про надання притулку. Він твердить, що його родина перебуває в Пакистані під великою небезпекою.

«Я прошу президента США Дональда Трампа допомогти нам залишити країну, і я прошу прем'єр-міністра Великої Британії допомогти нам і, наскільки це можливо, надати нам свободу», – сказав чоловік на ім’я Ашик Масіх у відеозверненні, поширеному 4 листопада. Він також попросив про допомогу владу Канади.

Одразу після звільнення Асії Бібі в Пакистані спалахнули протести ісламістів, які вимагали виконання попереднього судового рішення про страту 54-річної жінки. Протести пішли на спад після того, як уряд Пакистану погодився накласти заборону на виїзд Асії Бібі та дозволив перегляд її справи.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Пакистан: Хан закликає ісламістів припинити протест через звільнення християнки

Верховний суд Пакистану 31 жовтня скасував вирок суду в місті Лагор, який у 2010 році засудив до смертної кари Асію-Бібі, матір чотирьох дітей. Суд наказав звільнити жінку, вона перебуває нині в таємному місці з міркувань безпеки.

За словами адвоката, 54-річна римо-католичка планує невдовзі виїхати з країни. Франція та Іспанія вже запропонували їй притулок.

Рішення суду привітали правозахисники, зокрема, заступник директора Amnesty International у Південній Азії Омар Вараїч назвав вирок «знаменним вердиктом».