Денісова просить російського омбудсмена інформацію про здоров’я українських політв’язнів

Людмила Денісова просить російську колегу Тетяну Москалькову медичні документи про стан здоров’я українських політв’язнів

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до російської колеги Тетяни Москалькової з проханням поінформувати її про стан здоров’я українських політв’язнів із наданням підтверджувальних медичних документів, про це вона повідомила у Facebook.

«109 днів голодує Олег Сенцов. 165 – Володимир Балух. Стан їхнього здоров’я вже надкритичний», – написала Денісова.

Також вона наголосила, що викликає занепокоєння стан здоров’я Бекіра Дегерменджи, Асана Чапуха й Арсена Джеппарова, що перебувають у Сімферопольському СІЗО в окупованому Криму.

«Бекір Дегерменджи хворіє на астму та ішемічну хворобу серця, Асан Чапух переніс мікроінсульт, здоров’я Арсена Джеппарова погіршується через сильний головний біль, оніміння кінцівок і високий артеріальний тиск. Я звернулася до уповноваженого РФ із прав людини Тетяни Москалькової з проханням поінформувати мене про актуальний стан їхнього здоров’я із наданням підтверджувальних медичних документів та сприяти терміновому забезпеченню кваліфікованою медичною допомогою», – повідомила Денісова.

Віце-спікер Верховної Ради, представниця України в Тристоронній контактній групі в Мінську Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook повідомила, що стан здоров’я засуджених російським судом українського режисера Олега Сенцова та українського активіста Володимира Балуха погіршується.

Станом здоров’я Олега Сенцова стурбований і Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш.

Олег Сенцов засуджений в Росії на 20 років ув’язнення за звинуваченням у підготовці терактів в анексованому Криму. Режисер відкидає звинувачення. Від 14 травня він тримає голодування, вимагаючи звільнити з російських в’язниць українських політв’язнів.

Крім Сенцова, голодування на знак протесту проти переслідування оголосили ув'язнений в анексованому Росією Криму Володимир Балух, член Кримської контактної групи з прав людини з Ялти Емір-Усеїн Куку, засуджений у Росії українець Станіслав Клих, журналіст, автор Радіо Свобода Станіслав Асєєв, відомий під псевдонімом Станіслав Васін, утримуваний у полоні бойовиків у Донецьку.

За даними правозахисників, на території Росії й анексованого нею Криму перебувають 70 українських політв’язнів.