Тепла погода сприяє зниженню споживання електрики, але дефіцит ресурсу досі суттєвий – «Укренерго»

Перевищення лімітів призводить до ризиків створення аварійних ситуацій в енергосистемі. Тому для їх попередження застосовуються аварійні відключення

Компанія «Укренерго» прогнозує зниження споживання електроенергії через теплу погоду на четвер порівняно з 18 січня, але вказує на збереження суттєвого дефіциту потужності в енергосистемі, пов’язаного з пошкодженнями ліній та генерації.

«Дефіцит потужності в енергосистемі зберігається суттєвий, особливо у вечірній пік, коли генерація може покрити тільки три четвертих споживання… Перевищення лімітів призводить до ризиків створення аварійних ситуацій в енергосистемі. Тому для їх попередження застосовуються аварійні відключення», – повідомили в компанії.

В «Укренерго» зазначили, що напередодні завершився ремонт автотрансформатора на одній з підстанцій у Дніпровському регіоні. Також відновили вкотре пошкоджену лінію електропередачі, яка з’єднує Запорізьку атомну електростанцію з енергосистемою України.

За даними «Укренерго», понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі через захоплення військами РФ. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС та Каховська ГЕС. Крім того, на тимчасово окупованих територіях півдня є більшість вітрових та сонячних електростанцій.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ремонт високовольтних ліній та підстанцій прискорять за рахунок відмови від оцінки впливу на довкілля

Росія розпочала удари по енергетичній інфраструктурі України перед початком опалювального сезону, 10 жовтня. За цей час їй вдалося значно скоротити електричну генерацію, а також частково порушити єдність енергетичної системи України. Через це є частина областей, де відключення світла є мінімальними, є такі де відключення відбуваються за графіком, але є й такі, де до регулярних додаються ще й аварійні відключення.