В ОПУ уточнили, скільки саме українців повернулися спецрейсом з Італії

Евакуювалися 123 людини, хоча раніше МЗС України повідомляло про 125

У міжнародний аеропорт «Бориспіль» прибув літак зі 123 українцями на борту, які раніше не змогли повернутися в Україну з Італії через закриття кордонів у зв’язку з карантином, повідомила пресслужба Офісу президента України.

«О 22:23 спецрейсом до Києва повернулися пасажири двох автобусів, які раніше застрягли на італійсько-словенському кордоні, а також ті, хто виявив бажання виїхати з Італії. Всі евакуйовані є українськими громадянами, крім двох осіб, котрі мають дозвіл на проживання в Україні і, згідно з постановою Кабінету міністрів, можуть в’їжджати в нашу країну. Перед посадкою у літак в Італії всі пасажири пройшли медогляд на ознаки можливого захворювання. За інформацією італійської сторони, на борт були допущені лише здорові люди, без симптомів хвороби. Після прибуття до Києва пасажирів також оглянуть медики», – йдеться в повідомленні ОПУ.

Згідно з повідомленням, всі евакуйовані підписали згоду на проходження добровільної самоізоляції після повернення в Україну в домашніх умовах протягом 14 днів.

«За порушення домашнього карантину передбачена відповідальність. На самоізоляцію будуть відправлені люди без симптомів гострих вірусних захворювань і з негативним результатом тесту на COVID-19», – додали в президентській канцелярії.

Кілька годин тому міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що спецрейсом з Італії прибудуть 125 осіб – 98 пасажирів двох автобусів, які застрягли на кордоні Італії зі Словенією, і ще ще 27 осіб, які виявили бажання повернутися в Україну (4 особи з дозволами на проживання в Україні і двоє з паспортами інших держав).

15 березня літак компанії SkyUp Airlines вилетів для евакуації українців з Венеції, які раніше намагалися повернутися в Україну, однак застрягли на кордоні Італії через закриття кордонів зі Словенією​.​

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Я за кордоном, а в’їзд в Україну закривають. Що робити?

Міністерство закордонних справ пообіцяло допомогти повернутися до України громадянам, які перебувають за кордоном. У відомстві закликали співвітчизників повернутися додому до 17 березня, коли Україна тимчасово закриє міжнародне регулярне пасажирське сполучення.

11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила про пандемію через спалах коронавірусної інфекції. 12 березня в Україні розпочався карантин через загрозу епідемії коронавірусної інфекції і для недопущення її поширення. Він триватиме три тижні – до 3 квітня.

В Україні на цей час лабораторно підтверджені три випадки коронавірусного захворювання, з них одна хвора померла.