РФ намагається зняти з себе відповідальність за бомбардування драмтеатру в Маріуполі – ГУР

Зруйнований Маріупольський драмтеатр з написом «діти». 29 березня 2022 року. Satellite image ©2022 Maxar Technologies.

Російські окупанти готують фейкове «розслідування» про події в Маріупольському драмтеатрі, щоб покласти відповідальність за злочин на українців, повідомляє в телеграмі Головне управління розвідки Міноборони.

«Мета такого заходу – спробувати зняти із себе відповідальність за вбивство кількох сотень мирних жителів, які на момент удару переховувались в приміщенні театру. Більшість з них – жінки та діти. Наразі окупанти за допомогою кількох знімальних груп російських телеканалів готують постановчі відео, які начебто «мають довести», що вибух в Маріупольському драмтеатрі стався всередині приміщення. Всі руйнування відбулись начебто «внаслідок детонації великої кількості вибухівки», а кількість жертв становила не більше 14 людей. Російські пропагандисти навіть знайшли так званих «свідків», які бачили, як напередодні «люди у військовій формі заносили ящики» всередину будівлі», – заявляють в ГУР.

У розвідці наголошують, що бомбовий удар по драмтеатру Маріуполя був і залишається одним із найстрашніших воєнних злочинів російських військ під час розв’язаної ними війни.

«Російськими літаками по приміщенню театру було прицільно скинуто дві 500-кілограмові авіаційні бомби. На момент завдання удару в ньому знаходились до 1000 цивільних. Переважна більшість з яких – жінки та діти, які переховувались від російських обстрілів. За різними оцінками під час удару там загинуло від 300 до 700 людей», – додають в управлінні розвідки.

У червні Міжнародна правозахисна організація Amnesty International опублікувала розслідування бомбардування Маріупольського драматичного театру, в укритті якого перебували сотні цивільних, зокрема і діти. Згідно з висновками розслідувачів Amnesty International, атаку на драматичний театр Маріуполя скоїли російські військові. Ймовірно вони скинули з літака-винищувача дві 500-кілограмові бомби. Amnesty International зробила висновок, що російські військові, цілеспрямовано вразили театр, знаючи, що там ховаються сотні мирних жителів.

Під час роботи над доповіддю експерти міжнародної організації опитали 53-х очевидців, а також проаналізували супутникові знімки дані радарів до та після атаки, верифікували фото- та відеоматеріали з архівів свідків та соціальних мереж.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Amnesty International визнала бомбардування драмтеатру в Маріуполі воєнним злочином Росії

16 березня російські загарбники скинули бомбу на будівлю Драматичного театру Маріуполя, де від обстрілу ховалися сотні жителів міста. Точна кількість жертв досі невідома. Одразу після нападу в Маріупольській міськраді заявили, що загинули майже 300 людей.

Приватна американська компанія Maxar Technologies оприлюднила супутникові знімки, на яких було видно, що на землі біля Драматичного театру в Маріуполі були великі написи російською мовою «дети». Як повідомляє агентство Reuters, знімки зроблені 14 березня. Написи – попереду і позаду будівлі.

Попри численні конкретні докази російських нападів на цивільних, Москва заперечує, що її ціллю є цивільні об’єкти.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Місто-герой стало містом смерті». Врятовані з Маріуполя. Історія перша