МЗС Ірану заявляє, що Тегеран представив звіт про катастрофу літака МАУ

На місці падіння збитого українського літака під Тегераном, 8 січня 2020 року

У Міністерстві закордонних справ Ірану заявили, що представив свій технічний звіт для України та інших сторін за результатами розслідування причин катастрофи 8 січня літака «Міжнародних авіаліній України».

«У відповідь на заяви з боку України про те, що вона не отримувала звіту щодо авіакатастрофи, Хатібзаде (представник МЗС Ірану Саїд Хатібзаде– ред.) спочатку висловив співчуття родинам загиблих, а потім заявив, що Організація цивільної авіації Ірану як орган, що відповідає за технічні питання, представила онлайн-відеозвіт про катастрофу літака МАУ для України та інших сторін», – повідомляє державна агенція IRNA з посиланням на брифінг зовнішньополітичного відомства Ірану.

Коли саме такий звіт було представлено, іранська сторона не вказує.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Переговори з Іраном про збитий «Боїнг». «Це найскладніше за 15 років роботи дипломатом» – Євген Єнін

Українська сторона раніше заявила, що ніякого технічного звіту про катастрофу досі не отримала. Крім того, цю позицію в коментарі ВВС News Україна сьогодні знову повторив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін. Остаточний звіт від іранської сторони з технічного розслідування у МЗС України називали фінальним документом, на якому базуватиметься як кримінальне розслідування катастрофи, так і визначення сум компенсацій для рідних жертв.

8 січня як літак Boeing 737-800NG авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу з Тегерану до Києва був збитий невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану вранці 8 січня. Загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажирів).

Читайте також: Компенсація від Ірану за збитий літак: як її отримати?

Лише вранці 11 січня в Ірані після кількох днів заперечень офіційно визнали свою вину за збиття українського літака з зенітно-ракетного комплексу своєї протиповітряної оборони, яке назвали помилковим, і взяли на себе відповідальність.