У Кривому Розі після 43 діб страйку працівники шахти «Жовтнева» піднялися на поверхню

Гірники не підіймалися на поверхню з 3 вересня (фото ілюстративне)

У Кривому Розі вночі 16 жовтня після 43 діб підземного страйку решта 19 працівників шахти «Жовтнева» Криворізького залізорудного комбінату піднялися на поверхню. Про це повідомили в незалежній профспілці підприємства.

За інформацією з цієї профспілки, гірники підписали меморандум із керівництвом комбінату. Зокрема, сторони домовилися про підвищення зарплат на 10% із 1 жовтня, відмову від переслідування учасників протесту, виплату зарплати за дні, проведені під землею.

Інформацію про підписання угоди між протестувальниками та адміністрацією підтвердив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: 43 дні протесту гірників у Кривому Розі: адміністрація заявила, що «продовження життя шахти стало сумнівним»

Гірники ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат» протестували з 3 вересня. Серед вимог – підвищення мінімальної зарплати на підприємстві до рівня 1 тисячі євро, діалог із адміністрацією за участю профспілок, відмова від переслідувань тих, хто брав участь в акції протесту.

16 вересня підприємство оприлюднило офіційну заяву, де мовилося про те, що гірники «за власним рішенням та в порушення трудового розпорядку залишаються у підземних виробках», не передавши до адміністрації свої вимоги офіційно та не визначивши повноважних представників для перемовин. Як вважають в адміністрації, «дії протестувальників не підпадають під визначення страйку та страйком не є». Разом з тим, в адміністрації говорили про «готовність до врегулювання конфлікту».

На 16 жовтня в Кривому Розі запланований суд за позовом адміністрації комбінату, на який викликали 10 протестувальників.