Омбудсмен: утримуваний бойовиками Сергій Куріс «після звірячих знущань» перебуває в тяжкому стані

«У СІЗО-5 Донецька до Сергія застосовувалися тортури електричним струмом, його топили, вішали на дибу, морили голодом, постійно били»

Громадянин України Сергій Куріс, якого незаконно утримують підтримувані Росією бойовики в окупованому Донецьку у СІЗО-5, «після звірячих знущань і допитів» перебуває у тяжкому фізичному і моральному стані, заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«У СІЗО-5 Донецька до Сергія застосовувалися тортури електричним струмом, його топили, вішали на дибу, морили голодом, постійно били, завдавали опіків недопалками, погрожували застрелити, зґвалтувати дружину та вбити дитину. Наразі він утримується в камері карцерного типу у підвальному приміщенні. Йому категорично заборонені прогулянки. Через нестачу свіжого повітря у Сергія постійні головні болі, запаморочення та задуха», – написала Денісова 22 грудня у фейсбуці.

За її словами, керівництво слідчого ізолятора на скарги щодо стану здоров’я не реагує та медичної допомоги не надає.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: #Незабуті полонені і заручники: хто ще чекає на обмін

«Попри те, що рідним вдалось отримати документи, які підтверджують місце перебування Сергія, органи окупаційної адміністрації РФ вперто спростовують факт його утримання. Такі дії стосовно Сергія є порушеннями не лише українського законодавства, але й норм міжнародного права, в тому числі Женевських Конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських Конвенцій від 1977 року та Європейської конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року», – наголосила омбудсмен.

Денісова закликала керівництво МКЧХ в Україні терміново здійснити візит до Сергія Куріса, сприяти його негайній госпіталізації і забезпечити кваліфікованою медичною допомогою, а координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер – особисто втрутитися задля надання відповідної допомоги.

48-річного жителя Донецька Сергія Куріса викрали під час прогулянки з родиною у вересні 2019 року. Його, власника невеликої охоронної фірми, який не приховував, що підтримує Україну, декілька днів катували у секретній тюрмі бойовиків угруповання «ДНР», а потім напівпритомного привезли на обшук додому.

Місцеві адвокати відмовлялися братися за справу Куріса, адже російській гібридні сили звинуватили його одразу за декількома «статтями» свого «правосуддя», згідно з якими чоловікові загрожує «довічне ув’язнення» або й «смертна кара». Першу записку про катування і те, де утримується, Сергій передав близьким разом із одним уже експолоненим.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Дозволено закатувати до смерті хоч 500 невинних». Історія полоненого у Донецьку Сергія Куріса (рос.)