Мобілізованого петербуржця, який відмовився воювати і втік із війська, повернули назад на службу – ВВС

Мобілізованому в російському Санкт-Петербурзі Кирилу Березіну, який відмовився брати до рук зброю та втік із підготовчого табору російських військ під Бєлгородом, загрожує відправка на фронт, повідомляє Російська служба ВВС.

У вівторок суд у Санкт-Петербурзі відмовився визнати незаконною мобілізацію Березіна, після чого його відправили назад до частини, з якої він утік.

Березін та його адвокат наполягали в суді, що процедура мобілізації була незаконною, оскільки повістка не була вручена в руки, в ній не вказувалася мета явки у військкомат, мобілізований не проходив медкомісію. Крім того, військкомат проігнорував його заяву про заміну військової служби на альтернативну цивільну.

Кирило Березін

Після судового засідання Кирило Березін заявив, що в підготовчому таборі начальник штабу погрожував йому вбивством, і висловив побоювання, що цю погрозу тепер реалізують.

27-річний сирота Кирило Березін був мобілізований наприкінці вересня. Його відправили до 138-ї мотострілецької бригади під Виборгом, а звідти до наметового табору на кордон з Україною під Бєлгородом. Першого дня мобілізований подав заяву про бажання проходити альтернативну цивільну службу з пацифістських переконань – він відмовлявся брати в руки зброю. Призовна комісія відповіла відмовою, Березін звернувся до суду. 18 жовтня Невський районний суд відмовив йому у праві на альтернативну службу.

Також Березін скаржився на нестатутні відносини у частині. Він казав, що полковник обіцяв йому «вибити зуби», «стукнути прикладом по голові» та непритомного відправити на фронт.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Декілька російських військових написали заяви на своє командування у Слідчий комітет РФ

25 жовтня мобілізованим повідомили, що вони переїжджають. Куди саме не уточнювалося, але Березін припустив, що їх можуть відвезти до зони бойових дій в Україні. Оскільки вони могли вільно покидати табір, він залишив форму та рюкзак у наметі, взяв паспорт та військовий квиток та поїхав до Санкт-Петербурга на таксі.

За новими статтями Кримінального кодексу РФ, за втечу із частини може загрожувати до 5 років позбавлення волі. Тому, приїхавши до Санкт-Петербурга, Березін, за порадою адвоката, написав явку з повинною до Слідчого комітету. У заяві він зазначив, що був змушений залишити військову частину через побоювання за своє життя після погроз командира.