В оточенні Меркель закликали до мораторію на добудову Nord Stream 2

Труби для «Північного потоку-2»

В оточенні канцлера Німеччини Анґели Меркель закликали до мораторію на добудову газопроводу «Північний потік-2» за участю Росії. Думка, висловлена координатором трансатлантичного співробітництва при уряді ФРН Петером Баєром, розходиться з офіційною позицією Берліна, який підтримує завершення добудови – всупереч жорсткій критиці проєкту з боку Сполучених Штатів.

«Цей проєкт – це серйозна перешкода для нового старту трансатлантичних зв’язків», – наводить 31 березня слова Петера Баєра видання Wirtschaftswoche. Чиновник додав, що американці чекають від Німеччини не лише зміни риторики, а й відповідних дій.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Північний Потік-2» дає Росії можливість використовувати енергію як інструмент примусу – Блінкен

Газопровід з Росії до ФРН по дну Балтійського моря зараз побудований на 95% і може бути завершений упродовж місяців – у разі відсутності санкцій. Вашингтон вважає, що запуск «Північного потоку-2» зробить Європу більш залежною від постачання енергоносіїв із Росії і, відповідно, посилить політичний вплив Москви на ЄС. Адміністрація президента США Джо Байдена не виключає запровадження нових санкцій у зв’язку з будівництвом.

Американська влада вже запровадила санкції проти російської компанії KVT-RUS, яка вважається оператором судна-трубоукладача Fortuna. Обмежувальні заходи набрали чинності незадовго до завершення терміну повноважень попереднього американського президента Дональда Трампа.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Сенатори-демократи закликали адміністрацію США прискорити введення санкцій проти «Північного потоку-2»

Експерти не виключають, що Берлін розраховував на пом’якшення позиції Вашингтона після приходу до влади Байдена, але, як сказав держсекретар США Ентоні Блінкен, «Північний потік-2» – це «погана ідея, погана для Європи, погана для Сполучених Штатів».

Москва і Берлін заявляють, що «Північний потік-2» вартістю 11 мільярдів доларів має переважно економічні завдання.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна і «Північний потік-2». Три запитання до прихильників цього проєкту