Пристайко у Празі розповів про новий обмін утримуваними особами з Росією і нафту для Білорусі

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко у Празі, 4 лютого 2020 року

Україна готує новий обмін утримуваними особами з Росією і може почати поставляти нафту в Білорусь, заявив у Празі міністр закордонних справ України Вадим Пристайко, передає телеканал «Настоящее время».

«Ми зараз готуємо черговий обмін. Ми все ще віримо у можливість найближчим часом завершити обмін «всіх на всіх». А це буде дуже великий і масовий обмін, в якому, ми сподіваємося, знайдеться місце в переважній більшості кримським татарам», – сказав Пристайко.

29 грудня 2019 року відбувся обмін утримуваними між Україною і російськими гібридними силами. З території ОРДЛО був звільнений 81 українець: 76 із них повернулися на підконтрольну українському уряду територію, ще п’ятеро вирішили залишитися на території, що контролюється російськими гібридними силами. Із 76 звільнених: 12 – тепер уже ексвійськовополонені, 64 – цивільні. Звільнених обміняли на 124 особи.

Голова українського МЗС також заявив, що Київ готовий допомогти Білорусі з поставками нафти. Це сталося після того, як на початку січня Росія тимчасово призупинила прокачування нафти на білоруські НПЗ через те, що країни не змогли домовитися про ціну.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Лукашенко заявив про намір скоротити постачання нафти з Росії

«Це таке глобальне, серйозне питання – домовлялися ми з Помпео (держсекретарем США – ред.) про використання трубопроводів, щоб забезпечити поставки нафти в Білорусь. Я вам скажу, що ця ідея не тільки обговорюється з Білоруссю, ми будемо також обговорювати з моїм другом, міністром закордонних справ Чехії. Ми готові сприяти поставкам нафти, яка надходить з інших частин світу. Ми не повинні зараз говорити про всі деталі, але одна з наших головних ідей – це створення дійсно незалежного енергетичного ринку, і нафтового, і газового, отримання з альтернативних джерел нафти і газу. І ми над цим активно працюємо, включно, за сприяння США», – сказав Пристайко.

Вадим Пристайко прибув до Чехії з офіційним візитом на українсько-чеський форум. В рамках заходу Пристайко зустрівся з прем’єр-міністром і головою МЗС Чехії. Політики обговорили співпрацю між країнами, а також досвід Чехії в євроінтеграції і реформах.