Росія: Рада Федерації слідом за Держдумою затвердила закон про конституційні зміни

Володимир Путін допустив «обнулення» своїх президентських термінів

Рада Федерації, Верхня палата російського парламенту, на пленарному засіданні в середу схвалила поправку до конституції країни, яка дозволить президентові Володимиру Путіну балотуватися на новий термін у 2024 році.

Це сталося після того, як напередодні аналогічне рішення ухвалила Нижня палата парламенту Росії, Державна дума.

Спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко далі відправить закон в регіональні законодавчі збори. Якщо документ буде підтриманий 2/3 їхнього складу, президент звернеться до Конституційного суду.

Нинішня російська конституція дозволяє бути президентом два шестирічні терміни поспіль.

У 2024 році закінчується другий поспіль термін президентства 67-річного Путіна, і за чинною конституцією Росії, він не може знову балотуватися.

Під час обговорення в Держдумі правки, яка б «обнулила» президентські терміни, Володимир Путін заявив, що згоден із цим, якщо рішення підтримає Конституційний суд.

10 березня представники кількох опозиційних політичних сил у Росії подали заявки у мерію Москви щодо проведення наступного тижня мітингу проти «обнулення» президентських термінів Володимира Путіна. Влада російської столиці Москви заборонила всі масові публічні заходи з участю понад 5000 людей терміном на один місяць, вказавши офіційною причиною – запобігання поширенню коронавірусу.