Доступність посилання

ТОП новини

Росія: опозиція подала заявку на мітинг у Москві проти «обнулення» президентських термінів Путіна


На марші пам’яті Бориса Нємцова, Москва, 29 лютого 2020 року
На марші пам’яті Бориса Нємцова, Москва, 29 лютого 2020 року

Представники кількох опозиційних політичних сил у Росії подали заявки у мерію Москви щодо проведення наступного тижня мітингу проти «обнулення» президентських термінів Володимира Путіна. Як передає телеканал «​Настоящее время», заявки, зокрема подали представники від «Відкритої Росії», «Партії змін», «Команди Жукова».

Повідомляється, що мітинг планують провести на проспекті Сахарова 21 або 22 березня із заявленою кількістю учасників – 50 тисяч. Також заявку на 21 і 22 березня подав рух «Громадянське суспільство».

Організатори мітингу вважають «неприпустимим переписування Конституції Росії» в інтересах влади.

10 березня президент Росії Володимир Путін допустив внесення поправки до конституції країни, яка б передбачила «обнулення» його президентських термінів. За його словами, це буде можливо, якщо з такою поправкою погодиться Конституційний суд Росії.

Про це Путін заявив, виступаючи перед нижньою палатою парламенту, яка сьогодні зрештою схвалила поправку до конституції, що дозволить президентові Володимиру Путіну балотуватися на новий термін у 2024 році.

Наразі російська конституція дозволяє бути президентом два шестирічні терміни поспіль.

У 2024 році закінчується другий поспіль термін президентства 67-річного Путіна, і за чинною конституцією Росії, він не може знову балотуватися.

Під час обговорення в Держдумі правки, яка б «обнулила» його президентські терміни, Путін заявив, що згоден із цим, якщо рішення підтримає Конституційний суд.

XS
SM
MD
LG