Голова профільного комітету Ради звернувся до Держлісагентства через звіт Earthsight про вирубку карпатської деревини для IKEA

Earthsight: незаконна вирубка лісів для виробництва букових стільців IKEA продовжувалась навіть під час світового локдауну

Голова комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко (фракція «Слуга народу») повідомив Радіо Свобода 25 червня, що звернувся до Державного лісового агентства через дослідження британської неприбуткової організації Earthsight, у якому йдеться, що шведська компанія IKEA продає букові стільці з деревини, незаконно вирубаної в українських Карпатах.

«Я вже направив запит до Державного лісового агентства з проханням підтвердити або спростувати ці твердження… З вівторка я особисто зустрінуся з головою Держлісагентства, поспілкуюся і подивлюся, яка інформація в нього була зібрана», – сказав депутат у коментарі Радіо Свобода.

За словами Бондаренка, реакції профільного міністерства на звіт Earthsight ще немає, оскільки відомство перебуває на етапі затвердження положення про його діяльність (раніше питання перебувало в компетенції міністерства енергетики і захисту довкілля – ред.).

«У нас є нове міністерство захисту довкілля та природних ресурсів… Я сподіваюся, що на цьому засіданні уряду або на наступному якнайшвидше буде затверджене положення про це міністерство. Ні, за цей час ще немає відповіді, жодної реакції», – додав голова профільного комітету парламенту.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Підприємство на Закарпатті відреагувало на звіт Earthsight про незаконну вирубку деревини для IKEA

Раніше 25 червня розташоване на Закарпатті державне підприємство «Великобичківське лісомисливське господарство» відреагувало на дослідження британської неприбуткової організації Earthsight.

«Інформація у звіті британської неурядової організації Earthsight не підтверджена жодним документальним фактом та не заслуговує уваги на її пояснення», – твердять у держпідприємстві.

У коментарі Reuters шведський виробник меблів повідомив, що проведе аудит мережі поставок після інформації про те, що компанія використовує незаконно вирубану деревину з України.

«Ми визнаємо, що незаконна рубка дерев залишається широко поширеною глобальною проблемою, та ми активно працюємо над реалізацією заходів із перевірки наших постачальників на відповідність закону», – повідомили в IKEA.

Також у компанії відзначили, що українська деревина займає менше 1% серед матеріалів, із яких виробляються меблі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: IKEA продає стільці з деревини, незаконно вирубаної в українських Карпатах – Earthsight

Британська неприбуткова організація Earthsight стверджує, що її дослідження, здійснене протягом 18 місяців, виявило, що «компанія IKEA продає букові стільці, вироблені з деревини, отриманої шляхом незаконних рубок у лісах українських Карпат, де живуть зникаючі види рисей та ведмедів».

IKEA була заснована в 1943 році. За підсумками 2019 фінансового року компанія мала 433 магазини у всьому світі. Обіг становив 41,3 мільйона євро. У травні 2020 року IKEA запустила онлайн-продажі в Україні.