Журналісти ідентифікували сотню бійців і командирів «ПВК «Редут», які брали участь у вторгненні в Україну

Під час розслідування журналісти встановили, що «Редут» і підрозділи у його складі – це збройне формування, яке контролюється та фінансується Головним розвідувальним управлінням Генерального штабу РФ

Проєкти Радіо Свобода «Схеми» і «Система» ідентифікували близько сотні бійців і командирів так званої «Приватної військової компанії «Редут», які брали участь у повномасштабному вторгненні Росії в Україну. Серед них – ув’язнені з російських колоній, «вагнерівці», учасники військових дій в Україні з 2014 року та в Сирії. Під час розслідування журналісти встановили, що «Редут» і підрозділи у його складі – це збройне формування, яке контролюється та фінансується Головним розвідувальним управлінням Генерального штабу РФ (ГРУ).

Більше від третини ідентифікованих журналістами військових формування фігурували в базах «Миротворця» як учасники військових дій в Україні з 2014 року. Приблизно кожен шостий раніше служив у групі «Вагнер», кожен десятий – воював у Сирії, на боці режиму Башара Асада.

Кожен десятий з ідентифікованих журналістами військових воював у Сирії, на боці режиму Башара Асада

Ще одна тенденція, яку помітили журналісти «Системи», проаналізувавши базу судових приставів РФ – серед ідентифікованих «редутівців» щонайменше три десятки боржників із загальною сумою боргу понад 200 тисяч доларів.

У 2023 році одразу декілька загонів «ПВК «Редут» почали набирати ув’язнених із російських колоній. Вони потрапляють у «Редут» із різних регіонів: Мордовії, Тули, Єкатеринбурга, Владивостока, Бєлгорода, Пермського краю, Республіки Башкортостан, Свердловської та Саратовської областей. Журналісти, спираючись на відкриті дані та розмови із родичами засуджених, змогли дізнатися імена 32 таких ув’язнених.

У розслідуванні журналісти також називають імена бойових командирів. Зокрема, батальйон «Чібіс» у складі «Редуту», що заходив на Київщину – очолював сербський військовий Давор Савічич із позивним «Вовк». У минулому розшукуваний Інтерполом, з 2014 року він воював на Донбасі та в Сирії, зокрема, у складі групи «Вагнер» – командував взводом сербів.

У 2019 році, як писали у російських медіа, Давор Савічич знову приїхав на Донбас – як інструктор у «групі фахівців ГРУ, які допомагали армії так званої «ДНР». У 2022-му Савічич вкотре повернувся в Україну, на Київщину – додатково це підтверджується білінгами, до яких отримали доступ «Схеми» – дані щодо пересування його телефона, що з’єднувався з вежами зв’язку в декількох селах неподалік столиці.

Командиром однієї з рот, як виявили «Схеми» – був Олексій Верещагін. У минулому – президент київського байкерського клубу «Нічні вовки». Після 2014 року – бойовик незаконних збройних формувань, підтримуваних Росією на Донбасі. Саме цей військовий разом із підлеглими у березні 2022-го вигнав із власного будинку мешканців деокупованого села Качали на Київщині і, згідно з їхніми свідченнями журналістам, організував там пункт дислокації.

Ще один «редутівець», який також брав участь у штурмі Київщини – командир однієї з рот Олексій Макаревич. Згідно з даними СБУ, в 2014-15 роках Макаревич воював на Донбасі, у 2018-19 – у складі групи «Вагнер» брав участь – у «придушенні демократичних протестів у Судані». Нині його вже немає серед живих.

Давор Савічич, Олексій Верещагін та Олексій Макаревич

Командиром взводу на Київщині, а згодом – роти на Харківщині, – був Олексій Македонський із позивним «Білий». Саме йому підпорядковувалися четверо військових – це Руслан Колєсніков («Булат»), Михайло Іванов («Покров»), Валентин Бич («Рашид») та Максим Вольвак («Ескадра»), які потрапили в український полон і згодом були засуджені за катування місцевих жителів Харківської області. «Схеми» записали з ними інтерв’ю і додатково верифікували імена тих командирів, які віддавали їм накази.

У розслідуванні «Схеми» та «Система» встановили, що «Редут» є збройним формуванням, яке контролюється та фінансується Головним розвідувальним управлінням Генерального штабу РФ (ГРУ).

Журналісти провели масштабне дослідження діяльності підрозділів системи «ПВК «Редут», який у Росії позиціонують як «добровольче» формування, але по факту є прихованою системою рекрутингу найманців для російської розвідки. «Схеми» та «Система» з’ясували, на яких умовах та за які гроші вони підписують контракти. А за допомогою сотень внутрішніх документів, телефонних трафіків та телефонів самих «редутівців», які змогли отримати від джерел в українських спецслужбі, розвідці та серед військових, журналісти реконструювали шлях цього збройного формування територією України.

Російське Міністерство оборони, представники ГРУ та прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков не відповіли на запитання журналістів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Російське ГРУ під виглядом «ЧВК Редут» створило тіньову армію державних найманців – розслідування Радіо Свобода