Трамп у розмові з Ердоганом запевнив його у підтримці дій у Сирії

Телефонна розмова відбулася через день після того, як 33 турецьких солдатів загинули внаслідок авіаудару підтримуваних Росією сирійських урядових військ

Президент США Дональд Трамп підтвердив підтримку Туреччини з боку Вашингтона під час телефонної розмови зі своїм турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом, повідомив 28 лютого Білий дім.

Водночас Трамп закликав режим президента Сирії Башара Асада, Росію й Іран зупинити наступ на північно-західну сирійську провінцію Ідліб – останній опорний пункт повстанців у регіоні.

Розмова відбулася через день після того, як 33 турецьких солдатів загинули внаслідок авіаудару підтримуваних Росією сирійських урядових військ, відповідь на який дала Туреччина.

Трамп «висловив підтримку зусиллям Туреччини з деескалації ситуації на північному заході Сирії й уникнення гуманітарної катастрофи», повідомили в Білому домі, не уточнивши в чому саме полягає підтримка.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Рада безпеки ООН проведе екстрене засідання щодо Сирії

Водночас в офісі турецького президента повідомили, що Ердоган і Трамп погодилися щодо заходів, необхідних для уникнення «гуманітарної трагедії» в Ідлібі.

«Двоє лідерів погодилися щодо додаткових невідкладних кроків для того, щоб запобігти великій гуманітарній трагедії, що розгортається в Ідлібі», – йдеться в заяві.

Ситуація в провінції Ідліб на північному заході Сирії, де йдуть бої між армією президента Башара Асада, підтриманою Росією, і загонами сирійської опозиції, яких підтримує Туреччина, ще більше загострилася після загибелі турецьких військових ввечері 27 лютого.

В результаті удару сил президента Сирії Башара Асада на північному заході країни 27 лютого, за останніми даними, загинули не менше 33 турецьких військових, 36 були поранені.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Протистояння сил Туреччини та Росії у Сирії: чи втрутиться НАТО?

Туреччина стверджує, що Росія знала заздалегідь про місця дислокації турецьких військових, проте по них все одно було завдано авіаудару. Як заявив міністр оборони Туреччини, в момент удару поблизу від турецьких позицій не було ніяких збройних угруповань сирійської опозиції.

Відповідальність за удар Анкара покладає на сирійські урядові війська. У відповідь на загибель своїх військових Туреччина завдала ударів по силах Асада в Сирії і заявила, що їм завдано великих втрат.

Міноборони Росії раніше стверджувало, що Туреччина не повідомляла про місце розташування своїх військових. Водночас у Міністерстві оборони підкреслили, що Повітряно-космічні сили Росії в цьому районі не застосовувалися.