Доступність посилання

ТОП новини

Протистояння сил Туреччини та Росії у Сирії: чи втрутиться НАТО?


Туреччина заявляє про загибель щонайменше 33 своїх солдатів внаслідок повітряного удару з боку підтримуваних Росією сирійських урядових сил на північному заході Сирії.
Туреччина заявляє про загибель щонайменше 33 своїх солдатів внаслідок повітряного удару з боку підтримуваних Росією сирійських урядових сил на північному заході Сирії.

На північному заході Сирії продовжується загострення між сирійськими урядовими силами, підтримуваними Росією, та повстанцями, підтримуваними Туреччиною. Анкара повідомляє про 33 загиблих турецьких солдатів. Чорноморський флот Росії відправляє Середземним морем два військові кораблі, оснащені крилатими ракетами. Зростають побоювання прямого військового протистояння Анкари та Москви у Сирії.

Туреччина заявляє про загибель щонайменше 33 своїх солдатів внаслідок повітряного удару з боку підтримуваних Росією сирійських урядових сил на північному заході Сирії.

Це значно посилило напругу між Москвою, Анкарою та Дамаском.

Зростають побоювання прямого конфлікту між Росією та Туреччиною
The New York Times

«Напад може кардинально змінити перебіг сирійської війни, оскільки зростають побоювання прямого конфлікту між Росією та Туреччиною, членом НАТО», – зауважує американська газета The New York Times.

Рахмі Доган, губернатор турецької провінції Хатай, що межує з Сирією, заявив 28 лютого, що 32 поранені військові перебувають у лікарнях після ударів у провінції Ідліб.

У відповідь на атаку сирійські урядові цілі «продовжують потрапляти під обстріл з повітря та землі», заявив директор з питань комунікацій президента Туреччини Реджепа Ердогана Фахреттін Алтун.

Підтримувані Росією сирійські сили намагаються повернути Ідліб з рук повстанців, підтримуваних Туреччиною.

«Турецькі чиновники заявили, що атаку здійснили сирійські урядові сили, але російські реактивні літаки здійснювали велику частину авіаударів в районі протягом останніх тижнів», – йдеться в The New York Times.

Турецькі протестувальники у Стамбулі зібралися біля російського консульства рано в п’ятницю 28 лютого, скандуючи «Вбивця Росія! Вбивця Путін!», повідомляють ЗМІ.

Чому люди не розуміють простої істини, що Росії не можна довіряти?
Юліан Рьопке

Водночас турецькі чиновники уникають прямого покладання провини на російський уряд через побоювання прямої конфронтації, мовиться у статті.

«ООН визначає координати шпиталів в Ідлібі для Росії. Росія бомбардує шпиталі. Туреччина визначає координати своїх військ для Росії. Росія бомбардує і їх. Чому люди не розуміють простої істини, що Росії не можна довіряти?», – запитує у своєму твітері німецький журналіст Юліан Рьопке.

Росія направляє військові кораблі

Уряд Сирії ескалацію в Ідлібі одразу не прокоментував.

Міністерство оборони Росії заявило, що турецькі війська, які потрапили під обстріл сирійських військ, були серед «терористів».

Два фрегати Чорноморського флоту Росії «Адмірал Макаров» та «Адмірал Григорович» з крилатими ракетами «Калібр-НК» проходять Босфор та Дарданелли у напрямку Середземного моря. Про це журналістам розповів представник флоту Олексій Рульов, повідомляє російське агентство «Интерфакс».

НАТО на боці Туреччини

США заявили, що «ми стоїмо боці нашого союзника по НАТО, Туреччини», і вимагали, щоб Сирія та Росія припинили «зневажливий» наступ в Ідлібі.

«Ми розглядаємо варіанти, як найкращим чином підтримати Туреччину в цій кризі», – заявила прес-секретар Держдепартаменту.

Турецьке інформаційне агентство Anadolu повідомило, що міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу спілкувався телефоном з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом після атак.

Столтенберг під час телефонної розмови засудив «безрозбірні авіаудари сирійського режиму та Росії, яка його підтримує, у провінції Ідліб, та закликав їх припинити наступ, поважати міжнародне право та підтримати зусилля ООН для мирного вирішення», як заявив речник альянсу.

Туреччина воює у Сирії для того, щоб захистити біженців
Тімоті Еш

Столтенберг «закликав усі сторони до деескалації цієї небезпечної ситуації і уникнення подальшого погіршення жахливої гуманітарної ситуації у регіоні».

«НАТО має згуртуватися довкола Туреччини», – вважає західний аналітик Тімоті Еш, який спостерігає за ситуацією.

В окремому твіті Еш додав: «Як би ви не ставилися до Ердогана, Туреччина воює у Сирії для того, щоб захистити біженців. НАТО має підтримати Туреччину».

Чи втручатиметься НАТО?

Стаття 5 Північноатлантичного договору передбачає, «що збройний напад на одну або кількох із них у Європі чи у Північній Америці вважатиметься нападом на них усіх».

«Стаття 5 НАТО географічно обмежена нападами на території держав-членів. Якщо Росія напала на турецькі сили і це сталося в Сирії, тобто не на території Туреччини, Анкара може закликати до консультацій за статтею 4, як це було зроблено у 2015 році», – пояснює Аманда Слоат, офіційний представник адміністрації Обами та старший науковий співробітник Інституту Брукінгза.

Так і сталося. Найвищий орган НАТО, Північноатлантична рада, має зібратися на прохання Туреччини обговорити ситуацію в Сирії, написав Столтенберг у Twitter.

Алтун написав твіт, що міжнародна спільнота повинна діяти для захисту цивільних осіб і вводити зону заборони польотів над Ідлібом.

Окремо він додав: «Режим Асада проводить етнічні чистки і прагне вигнати мільйони сирійців з Ідлібу. Ці люди намагатимуться втекти до Туреччини та Європи. Ми вже розміщуємо у себе близько 4 мільйонів біженців і не маємо можливості та ресурсів, щоб дозволити в’їзд ще мільйона».

«Туреччина збила російський літак у листопаді 2015 року. Тоді Путін примирив/примусив Ердогана до зближення. Зараз це все руйнується, коли у Сирії та Лівії зіткнулися Росія та Туреччина. Розумна дипломатія США намагатиметься скористатися цим моментом», – написав директор Центру імені Байдена Університету Пенсильванії Майкл Карпентер.

Посол США в НАТО Кей Бейлі Гатчісон закликає турків зробити висновки з бойових дій в Сирії щодо того, «хто їхній надійний партнер, а хто ні».

«Я сподіваюся, що президент Ердоган побачить, що ми є союзником їхнього минулого та їхнього майбутнього», – сказала вона, додавши, що Анкарі потрібно скасувати закупівлю в Росії складної системи протиракетної оборони С-400.

Посол Росії в ООН Василь Небензя заявив, що «єдиним довгостроковим рішенням [конфлікту в Сирії] є виведення терористів з країни».

Туреччина направила тисячі військовослужбовців та важкої військової техніки на північний захід провінції Ідліб для підтримки повстанців, які прагнули стримати наступ сирійського уряду та російських повітряних сил, спрямованого на завоювання останнього притулку повстанців.

Бойові дії одразу викликали занепокоєння, що член НАТО – Туреччина може вступити в прямий бій проти російських сил у Сирії.

Росія разом з Іраном надавали вирішальну політичну, військову та фінансову підтримку президенту Сирії Башару Асаду під час багаторічної громадянської війни в країні.

Понад 400 тисяч людей загинули і ще мільйони змушені були переселитися від початку конфлікту проти антиурядових протестувальників у березні 2011 року.

США та Туреччина підтримували різні групи повстанців, в той час як екстремісти, пов’язані з «Аль-Каїдою» та так званою «Ісламською державою», також вступили в конфлікт, хоча вони здебільшого були вигнані зі своїх позицій.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

XS
SM
MD
LG