Попередні результати виборів у Туреччині: підраховано понад 90% голосів

Голосування під час виборів у Туреччині, 14 травня 2023 року

У Туреччині о 17:00 неділі 14 травня завершилося голосування на виборах президента та депутатів парламенту. Усі виборчі дільниці у країні закрилися. На виборчих дільницях у країні розпочався підрахунок бюлетенів, повідомляє Gazete Duvar.

Станом на 23.00 неділі, 14 травня, було відкрито 93% вибочих скриньок. Реджеп Тайїп Ердоган отримує на даний момент 49,9% голосів виборців, а Кемаль Киличдароглу – 44,3%, Сінан Оган – 5,3%.

За партію «Народний альянс» віддали голоси 50,5% виборців, за опозиційний «Національний альянс» проголосували 34,6%.

На своїй сторінці у Twitter, головний суперник Ердогана лідер Республіканської народної партії Кемал Киличдароглу повідомив, що спочатку за владу нібито проголосувало 60% виборців, а зараз цей показник опустився нижче 50. Що, в свою чергу, може свідчити про «певні маніпуляції від провладних членів виборчих комісій».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Туреччина обирає президента. Як результати виборів можуть вплинути на війну України з Росією?

«Закликаю спостерігачів на місцях та представників виборчих комісій не залишати своїх місць. Ми не будемо спати цієї ночі, мої люди. Я попереджаю Центральну виборчу комісію YSK, ви повинні забезпечити введення даних у провінціях», – написав він.

Водночас чинний президент країни Реджеп Тайїп Ердоган перебігом виборів задоволений.

«Попри те, що вибори пройшли в такій позитивній та демократичній атмосфері, поспішне оголошення результатів у той час, коли ще триває підрахунок голосів, було б узурпацією національної волі», – написав Ердоган.

На думку експертів, це одні з найнапруженіших виборів в історії Туреччини. Якщо жоден із кандидатів не отримає понад 50% голосів у першому турі, 28 травня відбудеться другий тур. Більшість передвиборчих опитувань показували невелику перевагу опозиційного кандидата.

Для обрання одному із претендентів у першому турі необхідно набрати понад 50% голосів. В іншому випадку призначається другий тур, куди виходять два кандидати, які отримали найбільшу підтримку виборців.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Туреччині розпочався підрахунок голосів – ЗМІ публікують перші результати виборів