Доступність посилання

ТОП новини

У Туреччині розпочався підрахунок голосів – ЗМІ публікують перші результати виборів


Голосування під час виборів у Туреччині, 14 травня 2023 року
Голосування під час виборів у Туреччині, 14 травня 2023 року

У неділю ввечері, 14 травня, в Туреччині розпочався підрахунок голосів, які віддали громадяни країни на виборах президента, повідомляє Gazete Duvar.

Так, за підсумками підрахунку 15% бюлетенів чинний глава держави Реджеп Таїп Ердоган набирає 56,67% голосів виборців. Його основний суперник Кемаль Киличдароглу – лише 37,40%, зазначають місцеві ЗМІ.

Після обробки даних із 21,3% урн Ердоган набирає 55,03% голосів, а Киличдароглу – 39%, уточнили журналісти.

Виборчі дільниці закрилися о 17 годині, а о 18:30 зняли заборону на публікацію результатів обробки голосів – хоча спершу планувалося, що вона діятиме аж до 21:00.

Більшість передвиборчих опитувань показували невелику перевагу опозиційного кандидата.

Чинний президент Туреччини Реджеп Ердоган керує країною – як прем’єр-міністр чи президент – вже понад 20 років. На виборах його головний конкурент – Кемаль Киличдароглу, висунутий спільно шістьма опозиційними партіями «Народного альянсу». Сам він представляє Національно-республіканську партію, яка захищає світський характер держави відповідно до завітів засновника Турецької республіки Мустафи Кемаля Ататюрка, і відомий своїми виступами проти корупції та за проєвропейський шлях розвитку Туреччини.

Також на посаду президента балотується Сінан Оган від політичного блоку «Альянс АТА» («альянс предків»).

На думку експертів, це одні з найнапруженіших виборів в історії Туреччини. Якщо жоден із кандидатів не отримає понад 50% голосів у першому турі, 28 травня відбудеться другий тур. Більшість передвиборчих опитувань показували невелику перевагу опозиційного кандидата.

Для обрання одному із претендентів у першому турі необхідно набрати понад 50% голосів. В іншому випадку призначається другий тур, куди виходять два кандидати, які отримали найбільшу підтримку виборців.

XS
SM
MD
LG