Після виборів у США для України нічого не зміниться, візит Зеленського готується – посол Єльченко

Посол України у США Володимир Єльченко

Посол України у США Володимир Єльченко заявив, що після листопадових виборів американського президента для України у відносинах зі Сполученими Штатами нічого особливо не зміниться. Про це він сказав в інтерв’ю агенції «РБК-Україна».

«Я думаю, нічого не зміниться, хіба якісь акценти. Двопартійна підтримка не дозволить поміняти курс, хто б не був обраний. І у демократів, і у республіканців однакове адекватне ставлення до російської агресії та питання санкцій, тобто це також не зміниться, а це для нас на сьогодні головне. І це ж стосується і підтримки України, фінансової, економічної, безпекової тощо. Можливо, будуть якісь зміни у торговельно-економічних стосунках з Україною, є низка обмежень щодо українського експорту, які нам хотілось би зняти. З іншого боку, нам треба всередині країни робити серйозні реформи, щоб американський інвестор зайшов до нас», – сказав Єльченко.

Посол зазначив, що попри карантинні обмеження, пов’язані з пандемією коронавірусу, контакти України і США не припиняються.

«У нас буквально ні на день не припиняються дистанційні телефонні та інтернет-зв’язки, йде листування між Мінторгівлі США та Мінекономіки України, між Міністерствами енергетики, фінансів тощо. Є постійна взаємодія між Міністерствами оборони, майже кожного дня наші військові аташе та дипломати проводять зустрічі. Поточна робота йде, і після президентських виборів вона активізується», – сказав Єльченко.

Він зауважив, що поки складно говорити, коли може відбутися візит президента України Володимира Зеленського до Білого дому.

«Сказати важко. Це може статися і до виборів, але справа в тому, що ми працюємо над серйозним, добре підготовленим візитом, не візитом заради візиту. Якщо йшлося б про такий візит, він би міг вже відбутися, або ми б старалися його організувати ще до виборів. Але йдеться про повноцінний візит, з обов'язковим відвідуванням двох чи більше штатів. У нас зараз йде підготовка до відкриття генерального консульства у Г’юстоні (штат Техас), і ми дуже хотіли би, щоб його відкрив саме президент України. Техас – це величезний бізнес, газ, нафта. Це могла би бути поїздка в Каліфорнію, поки жоден український президент там не був. Це могла би бути поїздка до штату Вашингтон, в Сіетл, де найбільш динамічно зростаюча діаспора в США», – сказав посол.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Не зумів скористатися хайпом». Експерти оцінили візит Зеленського до США та зустріч із Трампом

Володимир Єльченко вказав, що жоден візит не буде результативним, якщо не будуть підписані серйозні документи.

«А ці документи треба підготувати, торговельні угоди, угоди про інвестиції тощо. У нас є кілька серйозних проектів, вони в стадії підготовки до реалізації», – резюмував він.

Вибори президента США відбудуться 3 листопада.

Президент України Володимир Зеленський був з візитом у США у вересні минулого року.