В умовах окупації неможливо провести чесні вибори – Волкер

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер, Київ, 15 вересня 2018 року

Вибори, оголошені угрупованнями «ДНР» та «ЛНР», є цілком нелегітимними. Про це заявив спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер під час форуму «Ялтинська економічна стратегія» (YES) 15 вересня.

Your browser doesn’t support HTML5

Курт Волкер про Донбас, обмін полоненими та Мінський процес для України

«Вони (вибори – ред.) суперечать Мінським домовленостям, їм немає місця в Конституції України. В умовах окупації неможливе вільне та чесне проведення виборів. Люди повинні мати різні точки зору, вони повинні бути в безпеці», – зазначив Волкер.

За його словами, США підтримують проведення легітимних місцевих виборів для встановлення легітимних місцевих органів влади, але наразі на окупованих територіях немає умов для їхнього проведення.

Також дивіться: Не може бути виборів на окупованій території – екс-посол США в Росії про Донбас

7 вересня в угрупованні «ДНР» назвали нового лідера – ним став «голова парламенту» Денис Пушилін. Попередній ватажок угруповання Олександр Захарченко 31 серпня загинув унаслідок вибуху в ресторані в центрі контрольованого бойовиками Донецька.

7 вересня також стало відомо, що угруповання «ДНР» призначило «вибори» свого лідера на 11 листопада. Рішення про проведення 11 листопада виборів «глави» і «депутатів» напередодні ухвалили і в угрупованні «ЛНР».

Це суперечить Мінським угодам, згідно з якими місцеві вибори на нині непідконтрольних Україні територіях можливі лише після політичного врегулювання конфлікту, у відповідності до українського законодавства і за стандартами ОБСЄ.

Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву, що у випадку проведення голосування його результати будуть «юридично нікчемними, не створюватимуть жодних правових наслідків і не будуть визнані ані Україною, ані світовою спільнотою».