Росія: проти учасників акції на підтримку Савченко порушують адмінсправи

Під час акції на підтримку Надії Савченко на Луб’янській площі Москви, 11 травня 2015 року

Щодо людей, які вийшли в Москві і Єкатеринбурзі на кілька акцій на підтримку ув’язненої в Росії українки Надії Савченко і були затримані, оформили адміністративні протоколи, повідомляє російський сайт «ОВД-Інфо», який відстежує зловживання російських правоохоронних органів.

За даними сайту, загалом у перебігу кількох акцій на підтримку Надії Савченко в Москві, а також у Єкатеринбурзі затримували 24 людини. У Москві 9 людей залишилися затриманими у відділеннях поліції на ніч, у Єкатеринбурзі – двоє.

Дехто з тих, кого відпустили, обійшовся без протоколу, на інших протоколи склали за статтею російського Кодексу про адміністративні правопорушення про «проведення публічного заходу без подання повідомлення», а щодо кількох із затриманих – за статтею про «повторне порушення правил проведення чи участі в вуличних акціях».

За повідомленням сайту, в перебігу акцій у Москві затримали трьох журналістів; одного з них, як пише сайт, побили.

Серед затриманих на деякий час була й журналістка видання «Українська правда» Анастасія Рінгес.

11 травня активісти в багатьох країнах світу організували заходи з нагоди дня народження українки Надії Савченко, яка 329 днів перебуває в ув’язненні в Росії.

У Росії Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів на сході України і незаконному перетині кордону. Вона всі звинувачення відкидає.