У Європі та США стурбовані корупцією у ФІФА

Новообраний президент ФІФА Блаттер тисне руку президентові УЄФА Платіні. Цюріх, 29 травня 2015 року

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр закликав Міжнародну федерацію футболу (ФІФА) до рішучого оновлення. Міністр дав інтерв’ю газеті Welt am Sonntag, яке опублікували в неділю. За словами глави МЗС ФРН, утворилася прірва між гравцями, тренерами, суддями, батьками молодих футболістів – і «махінаторами від керівництва міжнародної федерації».

Коментуючи результати конгресу ФІФА, який закінчив роботу 29 травня в Цюріху, Штайнмаєр вважає, що «футболу, загалом, завдали нищівної поразки», повідомляє Deutsche Welle.

У справі про корупцію у ФІФА на цей час проходять 14 осіб.

27 травня в Цюріху були арештовані кілька високопоставлених чиновників ФІФА, в тому числі віце-президенти виконкому Джеффрі Уебб і Еухеніо Фігередо, а також Едуардо Лі, Хуліо Рока, Костас Таккас, Рафаель Есківель і Хосе Марія Марін. Висунуті обвинувачення екс-президентові Конфедерації футболу Північної і Центральної Америки і країн Карибського басейну Джеку Уорнеру, який раніше був віце-президентом ФІФА, та колишньому президентові Конфедерації південноамериканського футболу Ніколя Леосу.

Зі свого боку «Бі-Бі-Сі» повідомляє, що британські банки розпочали внутрішнє розслідування щодо руху коштів між своїми відділеннями у зв’язку зі звинуваченнями, висунутими чиновникам ФІФА.

Банки Barclays та Standard Chartered, а також HSBC згадують у звинуваченнях, які ФБР США минулого тижня висунуло проти високопосадових чиновників організації.

Представники Standard Chartered підтвердили, що у звинуваченнях є згадка про дві оплати, що пройшли через їхній банк і що вони вивчають цей факт. Керівники Barclays и HSBC ситуацію не коментували.

Раніше міністерство юстиції США вже накладало штраф на HSBC у розмірі 1,9 мільярда доларів за недостатні зусилля у боротьбі з відмиванням грошей.

На цю ж тему:

31.05.2015
Футбол: німці пропонують створити нову міжнародну федерацію
далі
31.05.2015
Британський принц Вільям закликав ФІФА до реформ
далі
30.05.2015
Путін привітав Блаттера з переобранням президентом ФІФА

Виборам президента ФІФА передував найбільший корупційний скандал в історії цієї організації далі
29.05.2015
Блаттер знову очолив ФІФА. Чи буде ця перемога пірровою?

Зепп Блаттер, не зважаючи на корупційні скандали, вп’яте став президентом ФІФА далі