В уряді Росії підтримали ідею ув’язнення за ввезення санкційних продуктів

Олександр Ткачов

Міністр сільського господарства Росії Олександр Ткачов підтримує пропозицію Федеральної митної служби (ФМС) про запровадження кримінальної відповідальності за незаконне ввезення у Росію «санкційних» продуктів. Про це він заявив у неділю, 23 серпня, в інтерв’ю телеканалові «Росія-24».

ФМС Росії запропонувала посилити покарання за незаконне ввезення товарів, які потрапили під продуктове ембарго. У російському відомстві вважають, що ввезення «санкційних» продуктів у цю країну слід кваліфікувати за статтею «незаконне переміщення через митний кордон стратегічно важливих товарів у великих обсягах». Максимальне покарання за цією статтею – 12 років позбавлення волі з можливим штрафом до мільйона рублів (нині це понад 320 тисяч гривень). Наразі законопроект ФМС перебуває у стадії розробки.

Росія заборонила імпорт м’яса, риби, молочних продуктів, фруктів і овочів зі США, країн Європи, Канади, Австралії у серпні 2014 року. У Кремлі продуктове ембарго назвали «заходами у відповідь» на введені цими країнами Заходу санкції за анексію Росією Криму і підтримку сепаратистів на сході України.

Наприкінці липня президент Росії Володимир Путін підписав указ про знищення санкційних продуктів. З початку серпня, за даними «Россільгоспнагляду», знищено понад 600 тонн продовольства.