В «Опозиційному блоці» підрив електроопор на Херсонщині назвали «терактом»

Лідер парламентської фракції «Опозиційного блоку» Юрій Бойко

Лідер парламентської фракції «Опозиційного блоку» Юрій Бойко назвав підрив електроопор на Херсонщині «терористичним актом» і вимагає, щоб оцінку цим діям дала Верховна Рада України.

«Парламент має дати оцінку подіям минулого тижня, і перш за все це має бути оцінка терористичного акту, який стався на нашій території в Херсонській області і пов’язаний з підривом електричних опор», – заявив депутат на засіданні погоджувальної ради парламенту.

Юрій Бойко вважає, що мають бути відсторонені від посад керівники правоохоронних органів, які не впоралися із ситуацією довкола підриву електроопор в Херсонській області.

Умовою допуску ремонтних бригад «Укренерго» до ліній електропередач та пошкоджених електроопор у Херсонській області є звільнення активістів, затриманих на шляху прямування до акції блокади окупованого Росією Криму. Про це 23 листопада заявив координатор громадянської блокади півострова Ленур Іслямов.

На 14:00 23 листопада запланована зустріч керівництва Дніпровської енергосистеми та Херсонських магістральних електромереж державного підприємства «НЕК «Укренерго» з представниками штабу акції блокади Криму.

20 листопада на території Херсонської області в результаті вибуху, ймовірно, протитанкових мін, зруйновано дві залізобетонні опори та пошкоджено ще дві опори високовольтних ліній електропередач, по яких йде електропостачання до Криму.

У суботу, 21 листопада, біля зруйнованих електроопор в Чаплинці Херсонської області між учасниками блокади, що перешкоджали початку ремонтних робіт, і правоохоронцями стався конфлікт, виникла бійка.

У ніч на 22 листопада в районі херсонського села Чаплинка сталися вибухи. У штабі громадянської акції щодо блокади Криму повідомили, що «лінія електропередач, яка постачала електрику в Крим, впала і не підлягає відновленню».

У Криму 22 листопада в 00:25 сталося відімкнення електроенергії, яка надходить на територію півострова з материкової частини України. Сьогодні, 23 листопада, у Криму через проблеми з електрикою оголошено вихідний день.

Крим анексований Росією. Учасники громадянської акції по блокаді Криму, вимагають від влади України «енергетичної блокади» півострова.