У Рівному протестували проти податкових змін для аграріїв

Your browser doesn’t support HTML5

Рівняни протестували проти податкових змін для аграріїв

Під стінами Рівненської облдержадміністрації близько півсотні мітингувальників протестували проти запропонованого урядом Податкового кодексу. Серед учасників мітингу фермери, керівники малих і середніх агропідприємств і члени Аграрної партії.

Люди тримали у руках плакати з надписами: «Аграрну політику – в руки виробників!», «Ні – змінам оподаткування аграріїв!», «Нема села – нема держави», «Вимагаємо збереження спецрежиму ПДВ».

Учасники акції вимагали не допустити ухвалення норми у Податковому кодексі, яка скасовує спеціальний режим повернення податку на додану вартість.

Як пояснив Радіо Свобода учасник акції, керівник агропідприємства «Мізочпродукт» Олександр Андріюк, в умовах, коли аграріям не надають компенсацій за кредитами, а банківська відсоткова ставка перевищує 30 процентів річних, це означатиме абсолютну неконкурентоздатність перед виробниками інших країн.

Аграрії підтримали звернення Аграрної партії і громадських професійних організацій агропромислового комплексу із закликом не ухвалювати урядовий законопроект у запропонованій редакції. Вони наголосили, що пільги для сільгоспвиробників прописані в Угоді про асоціацію України з ЄС.

Заступник голови Рівненської ОДА Юрій Приварський заявив мітингувальникам, що адміністрація підтримує їхні вимоги, і пообіцяв сьогодні ж передати звернення у Кабмін.

Аналогічні акції проти змін у податковій системі відбулися також в інших обласних центрах України, зокрема в Запоріжжі.

Запропоновані урядом зміни щодо оподаткування агровиробників передбачають, що аграрії позбавляються більшої частини своїх податкових пільг. Якщо Верховна Рада ухвалить урядовий законопроект, сільгоспвиробники сплачуватимуть податок на додану вартість у розмірі 75 відсотків від загальної ставки, нині вони не сплачують ПДВ взагалі.

Наразі в Україні триває обговорення змін до податкового законодавства. Напередодні Національна рада реформ при президенті України рекомендувала уряду і парламенту прискорити проведення податкової реформи, а також ухвалити пакет рішень для зміни податкових ставок з 1 січня 2016 року та поетапної зміни адміністрування податків з 1 квітня 2016 року.

Очікується, що наступного тижня у Верховній Раді обговорюватимуть податкову реформу.