В Азербайджані не випустили за кордон відомого письменника

Акрам Айліслі, архівне фото

В Азербайджані поліція затримала відомого письменника Акрама Айліслі на міжнародному летовищі Баку і не випустила його за кордон, куди він прямував для участі в літературному фестивалі в Італії.

Як заявило без подробиць Міністерство внутрішніх справ Азербайджану, Айліслі затримали у зв’язку з неуточненим «інцидентом» на летовищі.

Син письменника Наджаф Наїбов заявив, що прикордонники повідомили його батькові про заборону залишати країну.

Акрам Айліслі з 2012 року перебуває під тиском влади і провладних кіл Азербайджану після того, як у Росії був оприлюднений його роман «Кам’яні сни». Він стосується болісних для Азербайджану питань стосунків країни з сусідньою Вірменією, зокрема, й конфлікту між ними через Нагірний Карабах, які письменник розглядає інакше, ніж прийнято в офіційній азербайджанській пропаганді.

У відповідь на розголос навколо книжки президент Азербайджану Ільгам Алієв 2013 року позбавив Акрама Айліслі почесного звання «народний письменник» і президентської стипендії, назвавши як причину «спотворення правди про історію Азербайджану» в «неподобній для азербайджанського письменника формі», що «суперечить духові азербайджанського народу». Спілка письменників Азербайджану відтак виключила Айліслі зі своїх лав, у низці міст і сіл Азербайджану, зокрема, в його рідному селі Айліс, провели демонстрації з засудженням письменника чи й спаленням його книжок, а лідер однієї з провладних політичних партій Азербайджану публічно заявив, що пропонує винагороду в 10 тисяч манатів (нині це майже 170 тисяч гривень за офіційним курсом) за відрізане вухо письменника.

Правозахисники називали ці кроки кампанією огидного паплюження Акрама Айліслі, якою керує влада Азербайджану.