НАБУ: детективи проводять обшук в офісних приміщеннях «МАУ»

Ілюстративне фото ©Shutterstock

У Національному антикорупційному бюро України заявляють, що детективи на даний момент проводять обшук в офісних приміщеннях авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України».

Як повідомляє прес-служба бюро, мета обшуку – вилучення документів, що підтверджують факти заборгованості «МАУ» перед державою в розмірі близько 150 мільйонів гривень за періодз січня 2014 року по грудень 2016 року.

«Ці кошти авіакомпанія мала сплатити за перевезення пасажирів та вантажів до Державного спеціалізованого фонду фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність та участь України у міжнародних авіаційних організаціях», – йдеться у повідомленні.

У процесі досудового розслідування у бюро встановили, що службовими особами Державної авіаційної служби України створювалися умови для несплати таких зборів і не вживалися заходи для погашення вказаної заборгованості.

У бюро заявляють, що авіакомпанія відмовилася добровільно надати документи на запит НАБУ, згодом було отримано ухвалу суду на проведення обшуку.

Детективи НАБУ проводять ці слідчі дії в рамках досудового розслідування за фактом зловживання службовим становищем з боку посадових осіб Державної авіаційної служби з метою одержання неправомірної вигоди для окремих приватних авіаперевізників, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам (частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України).

У «МАУ» заявляють, що письмовий запит НАБУ про надання відповідних документів вони отримали 13 червня, «авіакомпанія невідкладно приступила до підготовки документів, на збір яких потрібно декілька діб, однак вже вранці 14 червня офіс «МАУ» заблокувала оперативна група НАБУ».

Авіакомпанія вважає, що подібні дії є «неприхованим тиском на бізнес, спрямовані на залякування та деморалізацію колективу «МАУ», подібне незаконне втручання в роботу авіакомпанії є продовженням низки заходів, спрямованих на те, аби змусити «МАУ» відмовитися від своєї юридичної позиції та оплатити авіаційні збори, спір про законність яких на даний момент розглядається у суді».

Співвласником авіакомпанії «МАУ» є бізнесмен Ігор Коломойський.