Сепаратисти повідомили про місця перебування 45 полонених – Тандіт

Юрій Тандіт, архівне фото

Радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт повідомив, що представники підтримуваних Росією збройних сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР» відкрили українській стороні місця перебування 45 українських полонених.

«Я радий, що українська делегація домоглася від представників ОРДО І ОРЛО інформації про наших заручників. Якщо спочатку, до останнього, нам говорили про від 21 до 26 заручників, і постійно називалися різні цифри, то на сьогоднішній день ми знаємо, що встановлено місце перебування 45 наших заручників. Ми сьогодні отримали цю інформацію від представників ОРДО і ОРЛО, це найголовніше», – заявив Тандіт в ефірі телеканалу «112 Україна».

«Сподіваюся, як я й казав учора, що найближчим часом зможемо вас порадувати», – додав він про перспективи визволення заручників.

Заяви ж народного депутата Надії Савченко, яка оголошувала голодування з вимогою звільнення заручників, за словами Юрія Тандіта, радше політичні, тоді як, сказав він, «ми займаємося справою».

У середу в Мінську зустрічалася Тристороння контактна група і її робочі підгрупи. Питання про звільнення заручників і утримуваних осіб, що є одним із найперших пунктів мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині Донбасу, було серед головних.

У вівторок Юрій Тандіт заявляв, що в питанні про визволення українських заручників «ми готуємося до певних процесів». «Я не можу все говорити, але повірте – це буде сюрприз для багатьох», – додав він.

Раніше сепаратисти відкидали пропозиції України щодо обміну, зокрема, 25 їхніх затриманих на 50 заручників-українців, і вимагали міняти «всіх на всіх»; при цьому, за даними української сторони, у списках людей, яких сепаратисти подавали на обмін, сотень людей узагалі не існує чи їх неможливо встановити за прізвиськами.