Представництво ЄС: нинішній запуск е-декларування може стати контрпродуктивним

(©Shutterstock)

Представництво Євросоюзу в Україні заявляє, що запуск електронного декларування в тестовому режимі має мало сенсу і може стати контрпродуктивним.

«Твердження про те, що невдала видача технічного сертифікату вчасно спричинена технічними недоліками, є протилежним до публічних заяв, зроблених ПРООН та іншими надійними експертами. Вони чітко наголошують: система повністю відповідає міжнародним стандартам та вже зараз може бути використана для збору та публікації декларацій в абсолютно законний спосіб. Це – завдання, що його наразі має виконати НАЗК», – йдеться у заяві представництва, опублікованій у Facebook.

У представництві наголошують на важливості, щоб українська влада без зволікання владнала «решту технічних і адміністративних питань».

«Ми взяли до уваги заклик президента забезпечити своєчасний і повноцінний запуск системи без будь-яких штучних затримок, що прозвучав минулого тижня. Нездатність швидко розв’язати цю проблему може підірвати важливі зусилля у боротьбі проти корупції в Україні, які є вкрай суттєвими для успішного процесу реформ, що підтримується Євросоюзом», – додають у представництві.

Голова Національного агентства запобігання корупції Наталія Корчак повідомила, що систему електронного декларування запустили, як і планувалося, опівночі 15 серпня за київським часом.

При цьому директор фірми-розробника програмового забезпечення «Міранда» Юрій Новиков зауважив, що систему запустили лише в режимі тестової експлуатації, без висновку про її відповідність вимогам безпеки інформації, відтак декларації, подані в цю систему, не мають правової сили.

Перед цим президент України Петро Порошенко заявив, що електронне декларування має стартувати з 15 серпня, відтермінування він не допускає.

Запуск електронного декларування був давно запланований на 15 серпня. Близько 50 тисяч найвищих посадовців, що потрапляють під відповідну статтю закону «Про запобігання корупції», при цьому мають заповнити нові електронні декларації протягом 60 днів від запуску системи.

Запровадження електронного декларування є однією з умов надання Україні безвізового режиму з ЄС та кредитів МВФ.