Захист Умерова направить звернення до Європейського комітету проти тортур

Марк Фейгін

Захист заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова планує відправити звернення до Європейського комітету проти тортур у Страсбурзі щодо дій ФСБ Росії, повідомляє адвокат Марк Фейгін.

«Захист Ільмі Умеров направляє звернення до Європейського комітету проти тортур у Страсбурзі з приводу дій органів слідства ФСБ РФ щодо підзахисного. Проведену у лікарні Сімферополя психолого-психіатричну експертизу, під час погіршується здоров’я Умерова, ми розцінюємо як тортури», – написав Фейгін 21 серпня у Facebook.

Раніше у неділю з’явилися повідомлення від родичів і соратників Умерова про різке погіршення стану його здоров’я.

Співробітники ФСБ 16 серпня примусово відвезли заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова з лікарні в психіатричний диспансер для проведення психіатричної експертизи. Як повідомляла дочка Ільмі Умерова, батькові заборонили побачення з рідними, у нього також забрали ліки.

Проти Ільмі Умерова російські правоохоронні органи в анексованому Криму порушили кримінальну справу за статтею «сепаратизм».

11 серпня Ільмі Умерову під час розгляду судом в Сімферополі питання про призначення їй психіатричної експертизи стало погано. Після приїзду швидкої медичної допомоги та проведеного кардіографічних дослідження Умерова забрали в лікарню з підозрою на інфаркт. Після цього підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя ухвалив рішення про необхідність проходження Умеровим стаціонарної судово-психіатричної експертизи. Захист оскаржив це судове рішення.

У російському правозахисному центрі «Меморіал» назвали кримінальне переслідування заступника голови Меджлісу незаконним і політично мотивованим, оскільки він не закликав до насильницьких дій.