Полозов: стан Умерова залишається тяжким

Ільмі Умеров

Адвокат Микола Полозов заявляє, що стан здоров’я заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова залишається тяжким.

За словами Полозова, 22 серпня він відвідав Умерова у кримській психіатричній лікарні, де його насильно утримують для проведення психіатричної експертизи.

«Головна проблема – це хвороба серця, гіпертонічна хвороба. Постійно скаче тиск. Вчора він втратив свідомість. Умови для стаціонарного спостереження за його захворюваннями відсутні», – написав Полозов у Facebook.

За словами адвоката, нещодавно слідчий радив Умерову і його рідним «не піднімати крик, шум: «проведемо експертизу і все буде добре».

«Мабуть це позиція ФСБ. Значить, треба робити навпаки, піднімати більше шуму, залучати на захист Ільмі Умерова від незаконного кримінального переслідування більше людей, як в Україні, так і в цивілізованому світі», – заявив Полозов, додавши, що тільки таким способом можна зупинити репресії щодо кримських татар.

Напередодні родичі Ільмі Умерова повідомили про погіршення стану його здоров’я.

Ільмі Умерова російська влада в Криму судить за звинуваченням у «сепаратизмі». Під час суду щодо призначення йому психекспертизи Умерову стало зле, і його шпиталізували з підозрою на інфаркт. 18 серпня його примусово перевели в психоневрологічний диспансер, незважаючи на протести адвокатів.

Адвокат Умерова Марк Фейгін заявив, що розцінює приміщення його підзахисного в психіатричну лікарню як тортури. За його словами, захист збирається відправити звернення до Європейського комітету проти тортур в Страсбурзі з приводу дій ФСБ.

У Міністерстві закордонних справ України висловили стурбованість станом здоров’я Умерова і вимагають від російської влади анексованого Криму негайно «припинити каральні методи».

У російському правозахисному центрі «Меморіал» назвали кримінальне переслідування заступника голови Меджлісу кримських татар Ільмі Умерова незаконним і політично мотивованим.