Холодницький: затримали підозрюваного у розтраті коштів підприємства «Повітряний експрес»

Назар Холодницький

Детективи Національного антикорупційного бюро України затримали колишнього адвоката, якого підозрюють у причетності до схеми розкрадання державних коштів підприємства «Повітряний експрес», повідомив керівник Спеціалізованої антикорупційноїпрокуратури Назар Холодницький на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, затримання відбулося 2 вересня, екс-адвоката підозрюють в участі у заволодінні державними коштами шляхом виведення їх через підконтрольні фіктивні підприємства.

Холодницький також повідомив, що 3 вересня суд обрав затриманому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, визначив розмір застави – 13 мільйонів гривень.

У САП зазначають, що силовики проводять досудове слідство у кримінальному провадженні за фактом розкрадання 81 мільйона гривень держпідприємства «Повітряний експрес», отриманих державою за кредитним договором від Експортно-імпортного банку Китаю, ці кошти надавались Україні китайськими партнерами для будівництва залізничного пасажирського сполучення міжнародного аеропорту «Бориспіль» з містом Києвом.

За даними Холодницького, у цьому провадженні повідомлено про підозру двом особам, в тому числі колишньому керівнику державного підприємства, у вчиненні злочину, передбаченого статтею 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Національний проект «Повітряний експрес» – швидкісна залізниця із Києва до аеропорту «Бориспіль», яка мала запрацювати до кінця 2013 року. Реалізацією проекту займалося нині ліквідоване Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України, яке тоді очолював Владислав Каськів, нині він оголошений у міжнародний розшук.

Очікувалася, що швидкісна електричка долатиме відстань від вокзалу «Київ-Пасажирський» до аеропорту Бориспіль за 41 хвилину. Планувалося, що вона йтиме нинішньою залізничною колією до Борисполя, звідки буде прокладена окрема гілка до терміналів аеропорту. Швидкісної електрички до аеропорту досі немає.