МЗС України засуджує авіаудар по гуманітарній колоні в Сирії

Чоловіки на мотоциклі минають знищену авіаударом вантажівку поблизу Алеппо, 20 вересня 2016 року

Міністерство закордонних справ України засуджує авіаудари й обстріли поблизу сирійського Алеппо 19 вересня, які призвели до жертв серед цивільних людей і працівників гуманітарної організації, а також до призупинення постачання гуманітарної допомоги ООН.

«Ми вкотре закликаємо всі сторони сирійського конфлікту неухильно дотримуватися взятих на себе зобов’язань, згідно з міжнародним гуманітарним правом і відповідними резолюціями РБ ООН. В Україні з тривогою спостерігають за останньою хвилею ескалації насильства в Сирії, яке може звести нанівець усі зусилля міжнародної спільноти щодо мирного врегулювання сирійського конфлікту та ставить під загрозу і без цього вкрай крихкий режим припинення вогню», – йдеться в заяві українського зовнішньополітичного відомства.

При цьому в МЗС називають «абсолютно неприпустимим рішення режиму Башара Асада щодо одностороннього виходу з режиму припинення вогню в Сирії, встановленого 12 вересня». «Це є черговим свідченням того, що президент Асад за прямої підтримки своїх союзників, у першу чергу Російській Федерації, не прагне до переговорів щодо врегулювання конфлікту, а замість того намагається підірвати триваючі зусилля і нав’язати військове рішення», – йдеться в заяві.

У МЗС України закликали усі причетні сторони сприяти створенню необхідних передумов для відновлення політичного процесу врегулювання, спрямованого на створення інклюзивної перехідної влади в Сирії з подальшим ухваленням Конституції і проведенням виборів.

Внаслідок обстрілу вантажівок із гуманітарною допомогою 19 вересня у Сирії загинули щонайменше 20 цивільних жителів. Організація Об’єднаних Націй через день після цього заявила, що зупиняє відправлення гуманітарних вантажів до Сирії.

Сирійська організація Червоного Півмісяця заявила, що зупиняє роботу в провінції Алеппо на три дні на знак протесту проти нападу на гуманітарну колону.