За минулу добу загиблих і поранених у бойових діях не було – військові

Мапа бойових дій станом на 2 жовтня 2016 року

Речник Міністерства оборони України з питань антитерористичної операції, що здійснюється на сході України проти спільних російсько-сепаратистських сил, Олександр Мотузяник повідомив, що протягом доби в суботу жоден український військовий не загинув і не був поранений унаслідок бойових дій.

За його словами, бойовики порушили домовленість про встановлення перемир’я та розведення сил поблизу Станиці Луганської, а також здійснювали обстріли в багатьох інших місцях лінії контакту, в тому числі з озброєнь, заборонених мінськими домовленостями.

Як стверджує речник, за інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони, є «підтверджені втрати противника за минулу добу – 3 загиблих та 1 поранений». При цьому, заявив він, «один із них був застрелений іншим бойовиком під час перевірки постів». Підтверджень чи заперечень цих слів із інших джерел наразі немає.

Донецькі сепаратисти заявляли, що попереднього вечора українські війська обстріляли їхні позиції на околицях Ясинуватої й Горлівки. Про свої втрати вони не повідомляють.

Вони також заявили, що «українська сторона зірвала розведення сторін» у Петровському на Донеччині і Станиці Луганській на Луганщині – двох із трьох ділянок, на яких було домовлено відвести війська; розведення відбулося тільки біля Золотого на Луганщині.

Крім того, вони заявили, що перенесли розведення сил біля Петровського на понеділок, але не будуть відводити свої сили, доки цього не зробить українська сторона.

Луганські сепаратисти теж заявили про обстріли їхніх позицій із боку українських силовиків протягом попередньої доби. За їхніми твердженнями, втрат у них немає.

Вони так само звинуватили українські війська у зриві розведення сил у Станиці Луганській і Петровському. Так само вони заявили й про те, що планують здійснити відведення своїх сил біля Станиці Луганської, але теж попередили, що будуть залишатися там на своїх позиціях, доки не отримають підтвердження української сторони про готовність до такого ж відведення.

Українські військові в неділю заявляли, що нині неможливо здійснити передбачене останніми домовленостями розведення сил на двох ділянках лінії контакту на сході України через те, що російсько-сепаратистські сили не припиняють обстрілів і не забезпечують вільного пересування патрулям ОБСЄ.

Керівник української сторони Спільного центру контролю і координації Борис Кременецький підтвердив розведення сторін на одній із цих ділянок, у Золотому на Луганщині, що було здійснене в суботу. При цьому він наголосив, що на другій із ділянок, у Петровському на Донеччині, розведення сторін не може початися, поки бойовики не забезпечать вільного пересування ОБСЄ і не розмінують територію. А щодо третьої ділянки, у Станиці Луганській Луганської області, військовий узагалі відмовився говорити про можливі терміни розведення, бо там тривають обстріли з боку бойовиків.

Прес-офіцер сектору «Луганськ» на лінії контакту Валентин Шевченко, зі свого боку, нагадав, що, за домовленістю, в місцях розведення сил не повинно бути зафіксовано жодного обстрілу протягом 7 діб. А у Станиці Луганській, додав він, лише за минулу добу було два обстріли.

Інший військовий, начальник управління зв’язків із громадськістю Збройних сил України Богдан Сеник додав, що так само обстріли не припиняються і в Петровському. При цьому він додав, що за умовами відведення бойовикам біля Станиці Луганської доведеться залишити панівні висоти, де вони мають облаштовані опорні пункти. Це їм невигідно, і це є причиною постійних провокацій і обстрілів позицій українських сил, сказав офіцер.

У суботу і українські військові, і Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні підтвердили, що плановане розведення сил відбулося тільки на одній із трьох передбачених ділянок, у Золотому.

При цьому і українські війська, і сепаратисти звинуватили у зриві розведення на інших ділянках протилежну сторону.

Укладена 21 вересня в Мінську на засіданні Тристоронньої контактної групи рамкова угода передбачала відведення сил сторін конфлікту на один кілометр від попередніх позицій біля трьох населених пунктів – Петрівського на Донеччині, Золотого й Станиці Луганської на Луганщині. Серед передумов такого відведення були стійке припинення обстрілів і забезпечення вільного й безперешкодного доступу патрулям ОБСЄ.