В ЄС стурбовані можливим напливом бойовиків після наступу на Мосул

Джуліан Кінґ

Єврокомісар з питань безпеки Джуліан Кінґ попереджає, що ЄС має бути готовий до напливу бойовиків, якщо угруповання «Ісламська держава» витіснять із Мосула на півночі Іраку. За оцінкою Кінґа, навіть невелика кількість бойовиків представлятиме «серйозну загрозу», до якої ЄС має підготуватися. Про це Кінґ заявив в інтерв’ю газеті Die Welt, опублікованому 18 жовтня.

17 жовтня більше ніж 30 тисяч іракських військовослужбовців, курдських бійців, сунітів і шиїтів за підтримки літаків антитерористичної коаліції, очолюваної США, почали наступ на Мосул, друге за величиною місто Іраку.

ООН попереджає, що близько мільйона людей можуть бути змушені залишити свої будинки під час наступу, який, як очікується, продовжиться протягом тижня, а можливо, і довше. Представник Великобританії Кінґ також сказав, що деякі з бойовиків «Ісламської держави» походять із країн-членів ЄС.

Раніше в Берліні міністр внутрішніх справ Німеччини Томас де Мезьєр заявив, що боротьба з бойовиками в Іраку і Сирії не буде збільшувати ризик атак в Європі, оскільки «загроза і так вже висока». Де Мезьєр вважає, що бойовики з громадянством країн Євросоюзу можуть спробувати повернутися, в міру того, як угруповання стикається з військовими невдачами, і що влада працює над тим, щоб звести до мінімуму цю загрозу.